Rakastajat-teatterin puhutteleva monologi tuo kouluväkivallan iholle – Henri Välikangas tekee pysäyttävän roolin koulukiusattuna poikana

Voosh! on ehdottomasti esitys, jonka jokaisen yläkouluikäisen ja sitä vanhemman olisi syytä katsoa.

Philip Ridleyn Vooshissa! eletään elämää katastrofin jälkeen. Maailma on kärventynyt poroksi ja jäljelle ovat jääneet vain Henri Välikankaan esittämä koululainen ja hänen vanhempansa. Esityksen musertava viesti on, että selittämättömästi tuhkaksi palanut maailmakin on parempi paikka kuin se todellisuus, jossa päähenkilö ennen maailmanloppua eli.

Voosh! pysäyttää ja ravistelee erityisesti juuri nyt, sillä nuorten väkivalta on kipeän ajankohtaista ja suomalaisia on suuresti järkyttänyt se, mitä Helsingin Koskelassa tapahtui viime vuonna.

Murhaa oli edeltänyt vuosien kiusaaminen.

Koulukiusatun elämä on monologissa – todennäköisesti myös elävässä elämässä – eloonjäämistaistelu, joka alkaa siitä hetkestä, kun hän astuu kotipihastaan kadulle.

Poika suunnittelee reittinsä tarkkaan, hän karttaa tiettyjä paikkoja ja liikkuu kuin sissi vältellen kiusaajiaan matkalla kouluun.

Koulu ei ole turvasatama, sielläkin kiusatulla on oltava strategia: on liikuttava seiniä pitkin, valittava istumapaikkansa huolella ja vältettävä minkäänlaista reagointia saati katsekontaktia. Poika hokee itselleen, ettei ole kukaan eikä mitään.

Ennakointi ei silti auta. Kukaan ei auta, etenkään aikuiset, jotka katsovat kaltoinkohtelua läpi sormien, vaikka poika valitsee paikkansa ruokalassa niin, että sieltä on suora yhteys keittiöhenkilökuntaan.

Räkäisy, potku, isku. Väkivalta iskee silmille ja katsojakin tuntee miltei kehossaan fyysisen esityksen kaikki lyönnit. Näyttelijän maatessa hiljaa lukuisien iskujen jälkeen, pelkää jo pahinta.

Vainoamisen kierteen katkaisee vain räjähdys, joka tuhoaa tieltään kaiken elollisen.

Omassa kuvitteellisessa rinnakkaismaailmassaan poika tuntee viimein saavansa elämänsä hallintaan ja olevansa jopa sankari.

Jäljelle jäävät silti painajaiset.

Ohjaaja Reetta Välikangas kirjoittaa käsiohjelmassa tekstin tuomasta haasteesta ja pyrkimyksestä tehdä esitys, jonka sisältämä väkivalta ei turruta katsojaa.

Ridleyn teksti onkin karu, mutta sisältää kauheuksien vastapainoksi myös mustaa huumoria ja pieniä arkisia havaintoja.

Monologi on teatteritaiteen lajeista vaativin, sillä näyttelijä on koko esityksen ajan omillaan.

Henri Välikangas onnistuu roolissaan hienosti ja sisäistää vahvasti kiusatun koulupojan olemuksen.

Hänen herkästä ja tarkkanäköisestä tulkinnastaan ei puutu mitään eikä siinä ole mitään liikaa.

Näyttelijä on vahvasti läsnä, hän on ilmeikäs ja ilmaisuvoimainen myös tavassaan liikkua.

Esityksen onnistuneessa liikekielessä apuna on ollut Tiina Santavuo.

Välikangas (s. 1992) on Rakastajat-teatterin uusi kasvo, joka on valmistunut teatteritaiteen kandidaatiksi irlantilaisesta Trinity Collegesta.

Voosh! on ehdottomasti esitys, jonka jokaisen yläkouluikäisen ja sitä vanhemman olisi syytä katsoa. Monologista onkin tulossa koulukiertue.

Esitykset Studio Hilkassa jatkuvat 4.12. saakka.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut