Rakennustyömaiden työntekijäluetteloissa on poliisin mukaan parantamisen varaa

Monilla rakennustyömailla on poliisin mukaan yhä vaikeuksia työntekijäluetteloiden pitämisessä. Sen sijaan veronumerolliset tunnistekortit ovat nykyään valtaosalla työntekijöistä kunnossa.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat ja Helsingin poliisi tarkastivat viikoilla 47 ja 48 yhteensä 25 rakennustyömaata eri puolilla Helsinkiä sekä viikonloppuna että arkena. Yllätysvalvontaiskujen tavoitteena on harmaan talouden torjunta.

Työntekijäluettelossa oli puutteita 15 työmaalla. Osasta luetteloista puuttui muutama työntekijä, ja joidenkin kohdalla työnantaja oli merkitty väärin. Kahdella työmaalla puutteet olivat niin isot, että poliisi kirjoitti niistä sakot.

Useilla tarkastuksilla haasteeksi muodostui se, että oikean muotoista työntekijäluetteloa ei löytynyt sähköisestä järjestelmästä.

- Työntekijäluetteloon liittyviä puutteita ilmeni nyt enemmän kuin edellisellä valvontaiskulla. Vuosi sitten tehdyllä valvontaiskulla puutteita havaittiin joka kolmannella työmaalla, kun nyt yksittäisiä puutteita ilmeni yli puolella työmaista. Poliisi käsittelee työntekijäluetteloon liittyviä puutteita epäiltynä työturvallisuusrikkomuksena, josta voi seurata sakkorangaistus, kertoo rikostarkastaja Sampsa Marttila Helsingin poliisilaitokselta.

Tarkastuksissa kohdattiin yhteensä 346 työntekijää, joista 17:llä oli puutteita veronumerollisessa tunnistekortissa.