Rami Aarikka: "Urani erikoisin kokemus"

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka yllätettiin täysin tällä viikolla valtiovarainministerin verojaostossa, jossa käsiteltiin pienpanimoiden uutta valmisteverohuojennusta. Tilaisuus sai loppupuolellaan yllättävän käänteen, kun Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa hyökkäsi Laitilan Wirvoitusjuomatehdasta ja Aarikkaa vastaan.

”Lex Laitilaksi” nimetty lakiuudistus hyödyttäisi liiton mukaan ainoastaan laitilalaispanimoa. Hyökkäyksestä kertoi ensimmäisenä Kauppalehti.

– Se oli urani erikoisin kokemus. Se oli karua kuultavaa ja meni jo vähän asiattomaksikin. Olisi varmaan pitänyt laittaa nauhuri päälle, mutten enää kehdannut, Aarikka muistelee.

Hänen mukaansa Panimoliitto on väitteissään väärässä ja uskoo kyseessä olevan suurimpien panimoiden kostoa kymmenisen vuotta sitten tapahtuneen pullokartellitapauksen vuoksi.

– Silloin puheet olivat täysin samanlaisia. Olimme investoineet juuri tölkkilinjastoon, joten meitähän siitä uudistuksesta syytettiin.

Hänen mukaansa Panimoliiton perimmäinen ajatus on saada lakiesitykseen muutoksia, joiden ansiosta päätös venyisi seuraavalle hallituskaudelle. Lykkäys voisi mahdollisesti jopa kumota käytännössä hyväksymistä vailla olevan lakimuutoksen.

– Asiasta annettiin tarkoituksella väärä kuva. Eihän se anna mitään etua meille, vain mahdollisuuden siihen, että laajentuessa pienpanimon status säilyisi viisi miljoonaa litraa pidemmälle, mutta pienpanimoalennusta niiltä litroilta ei saisi. Uudistuksen tarkoituksena on vain kannustaa pienpanimoita laajentamaan ja investoimaan. Samalla syntyisi uusia työpaikkoja.

– Uskon että järki lopulta voittaa, vaikka kuinka olisi jättiläiset asialla.

Hänen mukaansa tällainen toimintatapa ei ole vain suomalainen ilmiö, vaan pienpanimobuumin johdosta samanlainen kehitys on nähty muuallakin maailmassa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vastaava taistelu markkinajohtajien ja pienpanimoiden välillä käytiin muutama vuosi sitten.

– Nyt siellä on melkein neljä tuhatta pienpanimoa ja osa panimon omistajista on jo dollarimiljardöörejä. Voi syyllä sanoa, että siellä isot hävisivät.

Lue lisää lauantain Länsi-Suomesta.