Tulviiko Raumalla taas? Lähipäivinä voi rytistä ja ropista roimasti – rankkasateen kriteerit täyttyivät kirkkaasti jo keskiviikkona

Keskustaa ei saanut tulvimaan mikään "kymmenen millin sade". Lounais-Suomeen on annettu jälleen viikonlopuksi varoitus sekä rankoista sateista että ukkospuuskista.

| Päivitetty

Rauman yksi perinteinen sadetulvakohde on niin sanottu sairaalan risteyksen alikulkusilta. Se olikin keskiviikkona lähes veneiltävässä kunnossa.

Kun keskusta keskiviikkona tulvi, osa raumalaisista oli jälleen valmis syyttämään kaupungin infrastruktuurista vastaavia.

– Onko tosiaan niin että kymmenen millin sade saa kaupungin tulvimaan? Taitaa suunnittelupäällikkö kaivata konsultaatiota! todettiin esimerkiksi yhdessä Länsi-Suomen toimitukseen lähetetyssä lukijan tekstiviestissä.

Selvitimme, mikä tilanne todellisuudessa oli.

Kello 15-16 isoja lukuja

Raumalla sade keskittyi hyvin tiiviisti kahteen tuntiin kello 14 ja 16 välillä. Näistä varsinkin jälkimmäisenä tuli vettä taivaan täydeltä.

Pyynpäässä sijaitsevan Ilmatieteen laitoksen mittausaseman tiedot kertovat, että klo 14-15 satoi 4,7 millimetriä vettä. Iltapäiväkolmen ja -neljän välillä sademääräksi kertyi sen sijaan hulppeat 14,5 millimetriä.

Kahden tunnin sademäärä oli 19,2 milimetriä. '

Paikallisia eroja on

Mistään poikkeuksellisista sadelukemista ei keskiviikkona ollut kyse. Rankkasateen viralliset kriteerit täyttyivät silti kirkkaasti.

Lisäksi on hyvä muistaa, että ukkosrintamissa sademäärä voi vaihdella saman kaupungin alueella roimasti. Paikoin vettä on siis voinut tulla paljon enemmänkin.

Sadevaroitus perjantaille ja lauantaille

Rankkasateita voi tulla ukkosrintamien mukana myös viikonloppuna.

Ilmatieteen laitos on antanut varoitukset rajusta ukonilmasta ja runsaista sateista sekä Satakuntaan että Varsinais-Suomeen.

Varoitukset ovat voimassa perjantaiaamusta iltaan sekä lauantaina puolestapäivästä puolille öin. Näinä aikoina voimakkaiden ukkospuuskien ja runsaiden sateiden todennäköisyydeksi arvioidaan kummallekin 30 prosenttia.

Sateen kohdalla kyseessä on niin sanottu keltainen varoitus, jossa lyhytaikainen sademäärä voi ylittää 20 millimetriä.

Muokattu 1.7. klo 7.03: Lisätty tieto myös perjantaiksi annetuista varoituksista.

Rankkasateen määritelmä

Rankkasateella tarkoitetaan runsasta sademäärää tietyn ajan kuluessa.

Suomessa on käytössä asteikko, jonka minkä tahansa kriteerin täyttäminen tarkoittaa rankkasadetta.

Kriteerit on määritelty sademääränä tietyssä ajassa:

2,5 mm viidessä minuutissa

5,5 mm 30 minuutissa

7,0 mm yhdessä tunnissa

10,0 mm neljässä tunnissa

15 mm 12 tunnissa

20 mm 24 tunnissa

Lähde: Ilmatieteen laitos

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut