Ranneke käteen ja molskis veteen – Katariina ja Elli olivat ensimmäisten joukossa jälleen avatussa maauimalassa

Varsinaista tungosta ei avajaispäivänä päässyt syntymään.

On todellakin kiva olla eka!

Näin tuumaavat Katariina Suominen, 12, ja Elli Eteläaho, 10, odotellessaan lippuluukun aukeamista Rauman maauimalan porteilla. On maanantai, ja kello kolkuttelee kahtatoista.

Molempien valinta kohdistuu avajaispäivänä kuuden euron arvoiseen päivälippuun. Kymppikortin saisi viidelläkympillä.

– Testataan eka, onko tää hyvä, tytöt järkeilevät.

Jos käyttäjän näkökulmasta ensimmäinen päivä on vielä testailua, sitä se näyttää olevan paikka paikoin myös uimalan pyörittäjille.

– On tässä vähän vielä tekemistä. Kaikenlaista viime hetken säätöä vielä tulee. Esimerkiksi lipunmyyntikoppiin ei tänään yhtäkkiä tullutkaan sähköjä enää lainkaan, naurahtaa maauimalan toiminnasta vastaavan Suvitien Merijakamo Oy:n tuottaja Marko Savolainen.

Katso lisää kuvia maauimalan avajaispäivästä (vain tilaajille): KUVAGALLERIA: Maauimala aukesi tusinalle jonottajalle, ja tältä siellä näytti

”Koko ajan menty nopealla prosessilla”

Käytännössä maauimala oli kuitenkin täysin valmis ottamaan vastaan ensimmäiset uimarit.

Harmaa ja koleahko päivä ei ehkä ollut omiaan houkuttelemaan avajaisiin valtavaa yleisöryntäystä. Aukeamista jonotti ennen puoltapäivää reilut kymmenen uimaria, ja altaassa oli ainakin alkuiltapäivästä varsin väljää.

– Kyllä sitä porukkaa tänne näkyy valuvan pikkuhiljaa, Savolainen toteaa toiveikkaasti.

Hän vaikuttaa väsyneeltä mutta tyytyväiseltä. Maauimalan käyttöönotto on ollut melkoinen ponnistus – ja pikainen sellainen.

Sopimus kaupungin kanssa solmittiin toukokuun alussa, ja sen jälkeen kiirettä on pitänyt. Ja pitää edelleen.

– Koko ajan on menty nopealla prosessilla eteenpäin. Kaupungin puolestakin tehdään vielä jotain töitä, ja mekin tehdään vielä vähän hommia alueella.

Syvässä päässä pari metriä

Katariina ja Elli pääsevät pulahtamaan myös altaaseen ensimmäisten joukossa. Kaksikon synkronoitu ensihyppy tallentuu myös Länsi-Suomen kuvaajan kameraan.

– Vesi tuntuu ehkä vähän viileemmältä kuin mitä mä odotin, huikkaa Katariina.

Pian tytöt jo syöksyvätkin syvästä päästä matalaan tekemään temppuja. Syvässäkin päässä vettä on vain pari metriä, toisessa päässä matalimmillaan puoli metriä.

Matalassa päässä polskimista tarkkailee uimavalvoja Joona Haanpää.

– Nyt olen yksin, kun olen tässä kokopäiväisenä töissä. Toinen valvoja tulee sitten paikalla neljältä päivätöiden jälkeen, joten iltaisin meitä on kaksi, Haanpää kertoo.

Kävijöistä pidetään kirjaa mekaanisesti

Kokemusta uimavalvojan työstä Haanpää on jo aiemmin Rauman uimahallista, kuten hänen mukaansa muillakin valvojilla.

Kaikki ovat käyneet uimavalvojakoulutuksen.

– Tässä nyt ei periaatteessa pitäisi mitään vaarallista päästä kovin helposti käymään, kun ei hyppytornikaan ole käytössä. Ehkä se voi verottaa kävijämääriä, mutta toisaalta se on varmaan monelle vanhemmalle helpotus, kun ei tarvitse miettiä ja olla valvomassa, hyppääkö joku lapsen niskaan, Haanpää pohtii.

Toistaiseksi maanantaina valvottavia oli vähän. Nähtäväksi jää, mihin suuntaan tilanne muuttuu loppuviikolla, kun sää lämpeää ja kirkastuu.

Koronatilanteen vuoksi yhtäaikaista kävijämäärää on päätetty rajoittaa kahteensataan uimariin.

– Sitä tarkkaillaan ihan mekaanisesti pitämällä kirjaa myydyistä rannekkeista. Uimavalvoja pystyy lisäksi arvioimaan asiaa silmämääräisesti, kertoo Marko Savolainen.

Kävijätunnelmia luvassa lisää kaupunkilehti Raumalaisessa ja sen verkkosivuilla keskiviikkona!

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut