Rapistuvat majakat yritetään elvyttää jälleen henkiin

1880-luvulla valmistunut Märket siirtyi virallisesti Suomelle vasta 1980-luvulla. Suomalaiset rakentajat pykäsivät majakan alun perin Ruotsin puolelle, joko vahingossa tai hienovaraisena viestinä Suomea tuolloin hallinneelle Venäjän tsaarille. Kuva: Pasi Bergman

Suomen rannikon majakat ja pookit saavat rapistua rauhassa.

Karu meriympäristö tekee nopeasti tuhojaan valtion omistamilla ja Liikenneviraston hallinnoimilla majakoilla, koska varoja niiden ylläpitoon ei juuri osoiteta.

Vaikka suurin osa majakoista toimii yhä merenkulun turvalaitteina, valtiolle ne ovat pääosin turha kuluerä. Suomen Majakkaseurassa asia nähdään toisin.

– Majakat ovat merkittävä osa Suomen historiaa. Majakkaseurassa pidetään niiden puolesta ääntä, kirjeitä viranomaisille lähtee usein. Liikenneviraston majakoissa on osassa ovet lukossa ja avain hukassa. Ei tarvitse miettiä, miten niille majakoille käy. Se kyllä tiedetään, Suomen Majakkaseuran puheenjohtaja Pasi Bergman sanoo.

Majakkaseura on virallisesti vuokralla valtion majakoissa rahaa vastaan. Käytännössä vuokra maksetaan majakan säilymisen eteen tehtävänä työnä.

On Suomen rannikoilla sentään lukuisia pelastettujakin majakkakohteita.

Näistä hyvänä esimerkkinä käy Kylmäpihlaja Rauman edustalla; sieltä saa vierasvene-, majoitus- ja ravintolapalvelua koko kesän ajan, ja saarelle myös tehdään päivittäin risteilyjä.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.