Rapukausi alkaa rauhallisesti, mutta saalista on luvassa

Viileä ja sateinen alkukesä lupailee rauhallista rapukesää. Pyyntikauden alku voi olla hiljainen, mutta rapusaalis pysynee viime kesän tasolla, tiedottaa Itä-Suomen yliopisto.

Odotettavissa on 7–9 miljoonan ravun saalis, josta jokirapuja on 2–3 miljoonaa ja täplärapuja 5–6 miljoonaa. Ravustus alkaa lauantaina 21.7. kello 12.

Poikasten kuoriutuminen ja rapujen kuorenvaihdot ovat myöhässä eikä pintavesien lämpeneminen enää ehdi korjata tilannetta.

Rapuruton vastaisessa taistelussa jokaisen ravustajan vastuu korostuu ja vesistöstä toiseen liikkuvan on huolehdittava kalastus- ja ravustusvälineiden puhdistamisesta.

Hallinnon, yrittäjien ja järjestöjen yhteistyönä valmistelema Kansallinen rapustrategia on valmistumassa vuoden loppuun mennessä.

Strategiassa määritetään, minne rapuja voidaan viranomaisen luvalla kotiuttaa ja minne ei. Siinä esitetään lisäksi, miten ravustusta ja ravustuskulttuuria voitaisiin hyödyntää osana maaseutumatkailua.

Kaikkien 18–64-vuotiaiden ravustajien tulee maksaa valtion kalastuksenhoitomaksu sekä hankkia vesialueen omistajan lupa.