Raskaan liikenteen tehovalvonta paljasti mittavan määrän rikkeitä

Poliisi suoritti viikolla 41 valtakunnallisen raskaan liikenteen tehostetun valvonnan. Valvonnassa kiinnitettiin erityishuomiota raskaan- ja bussiliikenteen liikenneturvallisuuden ja kuljetusyritystoiminnan laillisuuteen.

Poliisihallituksen tuore tiedote kertoo, että viikon mittaisen tehovalvonnan aikana tarkastettiin 2 117 kotimaista ja 703 ulkomaista ajoneuvoa. Yhteensä 171 kuljettajaa sai huomautuksen ja 480 kuljettajaa seuraamuksia.

Ajo- ja lepoaikarikkomuksia todettiin eniten, 250 kappaletta. Samalla paljastui 22 ajo- ja lepoaikojen kirjautumislaitteiden manipulointiyritystä. Valvonnassa jäi kiinni 77 kunnoltaan ajoneuvomääräysten vastaista ajoneuvoa, joista 29 matka keskeytettiin. Puutteita löytyi myös kuormien määristä sekä kiinnityksistä.

Ajo-oikeudetta ajaneita kuskeja tavattiin 16, samoin etsintäkuulutettuja. Lisäksi seitsemää kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta ja kahta huumaantuneena ajamisesta. 15 kuljettajaa ajoi ylinopeutta.

Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Risto Lammi on huolissaan rikkomusten määrästä ja laadusta.

– Erityisen huolestuttavaa on rattijuopumuksesta epäiltyjen suuri määrä. Kun verrataan tätä poliisin R-tutkimuksen tuloksena saamaan lukemaan päihtyneenä ajavien määrästä normaalissa liikennevirrassa, voidaan todeta, että raskaan liikenteen valvontajakson yhteydessä rattijuopumustapausten määrä oli lähes 2,5-kertainen, Lammi sanoo.