Ratsastajat jäivät taas ilman ratsastusreittiä – "Meillä on jalkapallolle ja jääkiekolle harrastuspaikat, mutta tämähän on naisten ja tyttöjen laji"

Pyytjärven kuntoradan ratsastuskokeilun päättyminen jätti Rauman hevosharrastajat jälleen ilman maastoreittiä.

Lähes vuoden verran sitä kesti.Nimittäin Rauman seudun ratsastusharrastajien riemua siitä, että hevosia oli kerrankin mahdollisuus liikuttaa hyvällä maastoreitillä.Syyskuun puolivälissä Rauman kaupunki lopetti kokeiluluontoisen mahdollisuuden ratsastaa kahtena päivänä Pyytjärven kuntoradalla.– Alun perin jo sovimme kokeilussa, että jos tulee ongelmia, niin kokeilu on mahdollista purkaa, Rauman kaupungin vs. liikuntatoimenjohtaja Ari Rajamäki perustelee.

Ratsastajat saivat vain positiivisia kommentteja

Raumalainen ratsastusväki kummaksuu kokeilun purkamista.

Niinpä Sinikka Kelhä, Dressage Riders’ Team ry, Ratsastuskeskus Baldur, Myllyluhdan talli ja Vanha-Lahden Kartano Oy jättivät sivistysvaliokunnalle oikaisupyynnön.

Vaatimus kuitenkin hylättiin valiokunnassa.

Ratsastajat hämmästelivät sitä, että kaupunki vetosi päätöksessään muun muassa kuntoradan menevän hevosten alla huonoon kuntoon sekä kertoi muilta käyttäjiltä tulleen negatiivista palautetta.

– En siellä ole nähnyt yhtään enempää haittaa tekeviä jälkiä kuin esimerkiksi maastopyöristä tulee. Niinhän se menee, että kun sitä käytetään, niin vähän jälkiäkin jää.

– Rataa käyttäessämme saimme vain positiivista palautetta. Moni oli innoissaan, kun näki hevosia niin läheltä. Vain kaupungin kautta olemme kuulleet negatiivisista kommenteista, Sinikka Kelhä kertoo.

Hän tosin mainitsee kesällä sosiaalisessa mediassa tulleet negatiiviset kommentit kuntoradan käyttämisestä.

Ratsastusharrastajat näkevät niiden tulleen ainoastaan huonon tiedottamisen seurauksesta.

Keväällä nimittäin tiedotettiin kuntoradalla ratsastamisen olevan kielletty kunnostustöiden aikaan, mutta kiellon purkamisen jälkeen Kelhän mukaan tiedotus ontui.

Vaihtoehtoiset reitit eivät ole kelvanneet

Rauman kaupunki on tarjonnut ratsastajille vaihtoehtoista kärrypolkureittiä Pyytjärven kuntoradan ja Pohjoiskehän koulun välistä.

Rajamäki kannustaa myös ratsastajia aktiivisuuteen kartoittamaan ja luomaan maastoreittiä esimerkiksi hankerahoituksen avulla.

– Joudumme jättämään nyt jo ulkopuolelle määrätyt lajit, joille meillä ei ole tarjota tiloja. Esimerkkinä voisin mainita golfin. Tuntuu kohtuuttomalta, että odotetaan kunnan tarjoavan kaikille paikat, Rajamäki perustelee.

– Täytyy yhdessä ratsastajien kanssa sellaisia reittejä hakea keväämmällä. Siellä on myös niitä pellonreunoja, jos niitä voisi hyödyntää, hän jatkaa.

Lyhyttä pätkää edestakaisin

Ratsastajien mukaan kaupungin ehdottama kärrypolkureitti on auttamatta liian lyhyt. Kun Pyytjärven kuntorata on 3,5 kilometrin lenkki, kärrypolku on alle kilometrin mittainen yksittäinen suora.

Metsässä kivikoissa ja kallioilla kulkevat polut ovat taasen vaarallisia ratsastajille kuin hevosillekin.

– Jos miettii vaikka kävelyä tai pyöräilyä, niin ei niissäkään ole kovin mielekästä kulkea lyhyttä pätkää vain edestakaisin.

– Ei me tässä puhuta siitä, että alkaisimme itse tekemään. Pointti on tässä se, että Raumalla on jo tuollaisella sijainnilla toimiva rata. Miksi se ei voi olla vaikka yksi tai kaksi päivää, jolloin olisi laajennettu käyttäjäryhmä? Kelhä kysyy.

Hän nostaa esiin kaupungin kanssa pidetyn palaverin, jossa muun muassa Wihertoimi ja kaavoitus näkivät maastoreitin positiivisena asiana. Vain liikuntatoimi vastusti ideaa.

– Meillä on jalkapallolle ja jääkiekolle harrastuspaikat, mutta tämähän on naisten ja tyttöjen laji. Ruotsissa kunnat rakentavat itse maneeseja. Olisi tärkeää, että olisi erilaisia mahdollisuuksia harrastaa.

– Täällä kaikki suorituspaikat, maneesit ja kentät ovat yksityisellä rahalla tehtyjä. Tässäkään emme pyydä mitään rahaa. Ainoastaan mahdollisuutta käyttää olemassa olevaa. Se olisi vain tahdosta kiinni.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut