Rattijuoppojen aiheuttamia onnettomuuksia vähiten vuosikymmeniin

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien ennakkotietojen mukaan vuonna 2014 sattui vähemmän alkoholin vaikutuksen alaisena ajettuja kuolinonnettomuuksia kuin koko Suomen onnettomuustutkinnan historian aikana, kertoo Liikennevakuutuskeskus.

Alkoholionnettomuuksia sattui viime vuonna 27, kun vuonna 2013 luku oli miltei kaksinkertainen. Promillelukemat olivat kuitenkin edelleen synkkiä: 70 prosenttia onnettomuuskuskeista ylitti törkeän rattijuoppouden rajan.

Noin 40 prosentilla kuljettajista oli taustallaan rattijuopumustuomio. Törkeät rattijuoppoudet laskivat hieman edellisvuodesta, jolloin 1,2 promillen raja oli ylittynyt 81 prosentilla kaikista tapauksista. Alkoholionnettomuuksien määrän lisäksi väheni myös niiden suhteellinen osuus kaikista kuolemaan johtaneista onnettomuuksista. Vuonna 2014 alkoholionnettomuuksien osuus oli 17 prosenttia, kun se yleensä on ollut jopa 26 prosentin luokkaa.

Yleisin onnettomuustyyppi juopumustapauksissa oli tieltä suistuminen (66 prosenttia). Toisen auton kanssa yhteenajoja oli 26 prosenttia onnettomuuksista.

Kaikista vuoden 2014 alkoholionnettomuuksista turmakuskin ajoneuvona oli henkilöauto 67 prosentissa tapauksista. Toiseksi suurin osuus (19 prosenttia) oli moottoripyöräkuskeja. Moottoripyörällä alkoholin vaikutuksen alaisena ajettujen kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien määrä on pysynyt lähes samana jo pitkään.

Alkoholionnettomuudet ovat vähentyneet siis vain henkilöautolla ajettujen onnettomuuksien osalta. Suurin osa alkoholionnettomuuksista (63 prosenttia) ajoittui kesäaikaan eli huhti– ja syyskuun väliselle ajalle.