Rauma arvioi uudestaan kauppakeskuksen maailmanperintövaikutuksia

HIA-raportti laaditaan yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Rauman uuden kauppakeskuksen paikalla on tyhjä tontti kaupungin keskustassa, sillä rakennushanke ei ole käynnistynyt. Hanketta vetävä Ganal Kehitys on ilmoittanut syyksi keskeneräiset vuokraneuvottelut tulijoiden kanssa. Kuva: Juha Sinisalo

Rauma aikoo laatia uuden ja täydennetyn version uuden kauppakeskuksen maailmanperintövaikutusten arviointiraportista. Heritage Impact Assessment eli HIA-arviointi laaditaan yhdessä Museoviraston kanssa.

Arviointi käsittelee uudisrakentamista ja kauppakeskushanketta Kanalin Länsirannan alueella ja niiden suhdetta Vanhan Rauman maailmanperintöalueeseen.

Täydennystyö on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2022 aikana. Edellinen HIA-arviointi valmistui vuoden 2020 keväällä.

Rauma valmistelee lisäksi Vanhan Rauman hoito- ja käyttösuunnitelman päivitystä yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Rakentamista ei voi kieltää

Päivitystyössä otetaan huomioon ne suojavyöhykettä koskevat näkökulmat, jotka Unescon maailmanperintökeskus toi esiin tämän vuoden kesäkuussa Suomen valtiolle lähettämässään kirjeessä.

Kirjeessä pyydettiin muun muassa uutta HIA-raporttia sekä toimenpidekieltoa, jolla estetään uusien rakennushankkeiden käynnistäminen Kanalin Länsirannan alueella.

Maailmanperintökeskus pyysi kirjeessään, että Suomen valtio tarkistaisi lainsäädäntöä Suomen maailmanperintökohteiden suojelemiseksi paremmin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on vastannut kirjeeseen viime viikolla. Rakennushankkeita koskevaa toimenpidekieltoa ei voi asettaa lainsäädännön puitteissa, koska Kanalin Länsirannan alueelle on myönnetty asemakaavan mukaiset ja lainvoimaiset rakennusluvat kahdelle asuinkerrostalolle ja kauppakeskukselle.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut