Rauma ei hylkää toripaviljonkia mutta sen koko ja ilme saattavat vielä muuttua

Materiaaleina säilynee puu ja lasi. Niiden suhde toisiinsa jalostuu jatkotyössä.

Rauman toripaviljongin paikka on Kauppatorin eteläreunalla eli Raatihuoneentorin pohjoisreunalla Kauppakadun suuntaisesti sijoitettuna. Paviljonki on mukana Vanhan Rauman asemakaavaluonnoksessa.

Rauman suunnitelma toripaviljongista on ja pysyy eikä paviljongin paikkaa olla poistamassa Vanhan Rauman asemakaavaluonnoksesta. Näin vakuuttaa kaavoitusjohtaja Juha Eskolin.

Paviljongista on tullut kielteistä palautetta muun muassa kaavaluonnoksen yleisötilaisuuksissa. Saadun palautteen pohjalta paviljonki saattaa vielä kokea muutoksia, vaikka sen paikka ei vaihtuisi tai poistuisi.

– Kuunnellaan nöyrästi palaute ja yritetään saada siitä parempi, Eskolin sanoo.

Eskolin on tilannut jatkotyön toripaviljongin kehittämisestä viranhaltijapäätöksellä.

Jatkokehittäjänä toimii sama arkkitehtitoimisto Oopeaa, joka on laatinut aiemmat havainnekuvat toripaviljongista. Työn hankintahinta on 15 000 euroa.

Mikä on sopiva koko?

Paviljongin paikka on Kauppatorin eteläreunalla eli Raatihuoneentorin pohjoisreunalla Kauppakadun suuntaisesti sijoitettuna.

Sijaintivaihtoehdot pohdittiin perusteellisesti läpi torin kehittämisanalyysissä, jossa päädyttiin esittämään kyseistä paikkaa kaupunkikuvan ja toiminnallisuuden kannalta parhaana vaihtoehtona.

Paviljongin kokoluokka sen sijaan nousee Eskolinin mukaan pohdintaan jatkotyön yhteydessä. Alustavasti kauppa- ja tapahtumatilasta oli tulossa runsaan 700 neliömetrin suuruinen.

– Toripaviljongin kokoa on mietiskelty, että onko se sopiva. Tämä on yksi asia, mitä tutkitaan jatkokehittämisessä.

Toinen seikka on paviljongin ilme ja ulkoasu.

– Varmaan sitäkin pohditaan, mutta eihän kaavassa julkisivua voida lukita. Se on rakennussuunnittelun asia. Kaava vain mahdollistaa, kaavahan ei pakota rakentamaan.

Puu ja lasi materiaaleina

Paviljongin materiaaleiksi on esitetty lasia ja puuta.

– Kyllä se varmaan on yksi selkeä lähtökohta. Puu tulee siitä, että ollaan Vanhassa Raumassa. Lasi siitä, että tulee tietynlaista avoimuutta ja jopa rakennuksen läpi näkemistä. Paljon puuta ja paljon lasia, mutta niiden suhde toisiinsa kuuluu jatkokehittelyyn.

Lisää palautetta toripaviljongista sekä koko kaavaluonnoksen vaihe 1:stä kertyy, kun luonnos on ollut nähtävillä. Jatkettu nähtävilläoloaika päättyy 23.3. eli torstaina.

Mahdolliset paviljonkia koskevat muutokset on tarkoitus tuoda esille kaavaluonnoksen vaiheessa 2. Se esitellään Eskolinin arvion mukaan ehkä syksyllä.

Luonnoksen vaihe 2 käsittelee myös tarkennettuja korjaus- ja rakentamistapamääräyksiä sekä liikennettä ja pysäköintiä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut