Rauma ei jääkään ilman kesäteatteria: Matti Toivio on Kuuskajaskarin Aleksis

Teatteri Routa heräsi hiljaiselostaan: se tekee linnoitussaarelle Kimmo Hirvenmäen päivitetyn komedian kansalliskirjailija Aleksis Kivestä.

| Päivitetty

Kesäteatterit yksi toisensa jälkeen ovat ilmoittaneet kesän näytösten peruuntumisesta. Ihan ilman kesäteatteria ei Rauman seudulla kuitenkaan  jäädä, sillä Kuuskajaskarissa sitä on tarjolla heinäkuussa.

Asialla on Voiluodossa asuvan näyttelijä Matti Toivion teatteriyhdistys Routa, joka muistetaan Raumalla kesäteatteriesityksistä vuosina 2014–2016.

Ryhmä teki kolme esitystä: Unajassa ja Vanhassa Raumassa pyörineen Luannikas Rauman historia ja Poroholmassa esitetyt Kesälomautetut 1 ja 2.

Vihdoin sitä Kiveä!

Nyt on luvassa pikakelaus Aleksis Kiven elämään Kivi – kivempi kesänäytelmässä. Tätä Kimmo Hirvenmäen kirjoittamaa tekstiä ryhmä tarjosi aikanaan jo Poroholman esityksiin, mutta paikan isäntä Riku Räsänen ei kelpuuttanut näytelmää sinne, koska kukaan ei hänen mukaansa tulisi mitään Kiveä katsomaan.

– Sen korvasi sitten terassille tehty kevyt huumorihumppa. Se jäi kyllä aika paljon silloin kaivelemaan, Toivio muistelee.

Ryhmä heräsi eloon

Teatteriyhdistys Routa on viime vuodet elänyt hiljaiseloa.

– Kukin on tahollaan tehnyt ihan muita hommia. Nyt kun tuli tilaisuus tehdä teatteria, siihen tartuttiin, Toivio sanoo.

Roudalle kesäteatterin tekemistä linnoitussaarelle ehdotti turkulainen Jo-Jo Teatteri, jonka esityksiä on nähty Kuuskajaskarissa useampana kesänä.

– Olin itse mukana Kuuskajaskarin Myöhästynyt hääyö -näytelmässä muutama vuosi sitten.

Routalaiset kokoontuvat Raumalle kesäkuun puolella. Ryhmässä näyttelevä Edvard Lammervo asuu nykyään Berliinissä.

–  Tässä oli pientä jännitystä, saadaanko meidän Saksan vahvistus mukaan, Toivio kertoo.Ryhmän kolmas jäsen, Juha Koistinen, on Helsingistä.

Kiven elämä ja teot

Kimmo Hirvenmäen helsinkiläisessä Teatteri Takomossa 2007 kantaesityksensä saanutta tekstiä on Raumalle muokattu. Toivio itse näki esityksen tuolloin Takomossa ja innostui kovasti.

– Se on edelleen yksi parhaista näkemistäni näytelmistä. Muistan nauraneeni kippurassa penkilläni sitä katsoessani.Takomossa esityksellä oli mittaa kolme tuntia, nyt se on puristettu kahteen. Käsikirjoittaja ja esityksen ohjaaja Kimmo Hirvenmäki puhuu ”kesäteatterille kevennetystä koreografiasta”.

– Tosin komedia on siitä ovela muoto, että sinne voi ympätä myös vakavampia aineksia, mutta sanoisin, että 90-prosenttisesti mennään komedialla, Kemin kaupunginteatterissa näyttelijänä ja dramaturgina työskentelevä Hirvenmäki kertoo.

Triolla riittää tekemistä

Tekstiään hän kuvaa tutkielmaksi Kivestä, joka on aina ollut hänen oma suosikkinsa.

– Ajattelin näytelmää kirjoittaessani, että ihminen, joka ei tiedä Kivestä mitään, tietää tämän nähtyään perusasiat, millainen hän oli ja mitä hän teki, ja on kiinnostunut kirjailijasta.

Kiven Seitsemän veljeksen julkaisemisesta tuli talvella 150 vuotta. Hirvenmäestä kansalliskirjailija on aina ajankohtainen.

– Seitsemän veljestä oli ensimmäinen suomalainen romaani ja vahva teos muutenkin.

Näytelmässä käydään veljesten ohella myös Nummisuutareiden Eskon ja monien muiden Kiven kirjoitusten maailmassa. Ohjaaja laskeskelee, että kolmella näyttelijällä on nelisenkymmentä roolia.

– Olen tässä vähän sumplinut, että Kiven roolissa voisi olla Matti.

Kivi–Kivempi kesänäytelmästä on Kuuskajaskarissa 12 esitystä. Ensi-ilta on 16.7. ja viimeinen esitys 1.8. Rauman jälkeen näytelmä siirtyy Vepsän saareen Turkuun.

Näytelmää esitetään saarella vanhassa tykkihallissa.

– Tilaa on. Sadan hengen yleisöllekin on mahdollista tehdä kahden metrin turvavälit, kertoo Kuuskajaskarin vastaava hoitaja Sirpa Saarinen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut