Rauma ei muuttane kalastusmääräyksiään

Rysäkiista painotti perusteellisen ennakkovalmistelun merkitystä.

Rauman kalastusmääräykset ovat vuosien saatossa löytäneet toimivan tasapainon, katsovat sekä asiaa koskevan suunnitelman laatinut konsultti että kaupungin ympäristönsuojelupäällikkö.

Kalastusmääräyksiin ei kohdistu muutostarpeita, katsoo Rauman ympäristönsuojelupäällikkö Tuija Kailaste.

Hän on siis samoilla linjoilla kuin kaupungin kalastuslupa-alueen hoitoa ja kalastuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (LS 26.3.).

Raportin laatinut konsultti Juha Hyvärinen päätyi pitkälti toteamaan, että nykyiset määräykset toimivat nykytilanteessa ja vastaavat osin ristiriitaisiin, kalavesiä koskeviin tarpeisiin.

Liikkumavaraa vähän

Kalastuslaki ohjaa kuntia ja muita kalavesien omistajia varsin voimakkaasti. Lisäksi Rauman kalastysmääräykset ovat jo ennen uusimpiakin lakimuutoksia olleet linjassa lain kanssa.

Hyvärinen huomautti, että käytännössä liikkumavaraa ei vapaa-ajankalastuksen kohdalla kovin paljoa edes ole.

Sen sijaan hän arveli, että kaupallisen kalastuksen sääntelyyn saattaa kohdistua muutospaineita. Ne tulisivat ympäristö- ja lupalautakunnasta, joka voisi päätyä avaamaan kalastusmääräykset.

– Arvaan, että lautakunnassa voisi esimerkiksi olla halukkuutta jonkinlaiselle pyydysmääräkiintiölle ainakin isorysien osalta, Hyvärinen totesi sunnuntaina julkaistussa artikkelissa.

Kiistaa rysäpaikoista

Arvio kaupallisen kalastuksen rajoittamishaluista perustuu erityisesti viime keväänä käytyyn rysäkiistaan.

Tuolloin lautakunta ei myöntänyt lupia yhtä moneen rysäpaikkaan kuin viranhaltija esitti. Kaupunginhallitus otti lopulta asian käsiteltäväkseen ja lisäsi lupien määrää.

Lautakunnan näkemys sai ainakin jossain määrin tukea myös kuntalaisilta, sillä kaupunginhallituksen päätöksestä tehtiin 125 allekirjoituksella varustettu oikaisuvaatimus. Päätöstä ei kuitenkaan muutettu.

Lisää keskustelua

Kailaste ei usko, että asia ennakoisi määräysten muuttamista.

– Viime kevään rysälupakiistan seurauksena on jo nyt käyty keskusteluja toiminnanharjoittajien kanssa, hän sanoo.

Määräysten avaamisen sijaan asiaa on Kailasteen mukaan tarkoitus pohjustaa aiempaa paremmin.

– Jatkossa on varmasti tarpeellista käydä rysälupien käsittely- ja valmisteluvaiheessa perusteellisemmin keskustelua mahdollisista näkemyseroista eri osapuolten kanssa .

Ei julkiseen jakoon

Kalavesisuunnitelman suurena ansiona Kailaste pitää vuosikymmenien aikana kertyneen tiedon siirtymistä etenkin nuoremmille viranhaltijoille.

Hän sanoo, että suunnitelmassa on tärkeää tietoa historiasta, Rauman kalastusvesien nykytilasta sekä kalaston muutoksista.

– Lisäksi se sisältää sellaista asiantuntevaa pohdintaa ja näkemyksiä tulevaisuudennäkymistä, joihin me voimme myöhemmin tarvittaessa aina palata.

Suunnitelma on tarkoitettu kaupungin sisäiseen käyttöön, eikä se Kailasteen mukaan tule julkiseen jakoon ainakaan toistaiseksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut