Rauma esiselvittää vesilaitoksen yhtiöittämistä – "Katsotaan plussat ja miinukset"

Viimeksi Rauma muutti satamansa liikelaitoksesta osakeyhtiöksi.

Rauman kaupunki on tilannut selvityksen Rauman Veden yhtiöittämisestä. Vesi- ja viemäriliikelaitos toimii tätä nykyä nimensä mukaisesti kunnallisena liikelaitoksena. Rauman Veden liikelaitosjohtaja Jukka Vastamäki täsmentää, että yhtiöittämistä ei vielä suunnitella vaan kyse on vasta esiselvityksestä.

– Sen takia ollaan esiselvitystä teettämässä, että käytännössä katsotaan plussat ja miinukset ja kerätään tietoa tilannekuvan saamiseksi. Ei ole mitään yhtiöittämissuunnitelmia, Vastamäki sanoo.

Kaksi vaihtoehtoa

Esiselvityksen tekee ulkopuolinen konsultti. Työ on tilattu virkamiestyönä eli teknisen toimialajohtaja Tomi Suvannon viranhaltijapäätöksenä.

– Selvitetään, onko yhtiömuodolla sellaisia etuja liikelaitokseen nähden, että kannattaa jatkaa selvittämistä, Suvanto toteaa.

Käytännössä vertailu tehdään kahden vaihtoehdon välillä: nykytilanteen tai osakeyhtiön. Esimerkiksi seudullista ratkaisua tai naapuriyhteistyötä ei ole mukana.

– Tässä ollaan vertailemassa liikelaitoksen ja yhtiön välisiä asioita omistajanäkökulman kirkastamiseksi eli sen selvittämiseksi, että onko omistajalle eli kaupungille eroa siinä, onko muotona osakeyhtiö vai liikelaitos, Vastamäki täsmentää.

Pysyy omana

Muutos yhtiömuotoon ei toisi muutosta omistukseen. Vesihuolto on tarkoitus pitää jatkossakin kaupungin 100-prosenttisesti omistamana toimintana.

– Ei muita omistajia. Pitäisin sitä riskinä, jos kunnossapito ja taksat olisivat meidän ulottumattomissa. Tämä on kaupungin perustoimintaa, Suvanto sanoo.

Esiselvityksen odotetaan valmistuvan melko nopeallakin aikataululla.

– Katsotaan tilanne ja sen perusteella vasta pysähdytään ja mietitään, Vastamäki tiivistää.

Päätös liikelaitoksesta yhtiöön siirtymisestä kuuluu kuntapäättäjille, viime kädessä kaupunginvaltuustolle. Viimeksi vastaava päätös tehtiin valtuustossa, kun Rauman satamalaitos päätettiin muuttaa osakeyhtiöksi. Rauman Satama Oy aloitti 1.1.2015.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut