Rauma Festivossa vieraileva sopraano Marjukka Tepponen Metropolitan-debyytistään: hyppy tuntemattomaan ja kova urheilusuoritus

Rauma Festivon kamarioopperaversiossa Tepponen astuu Toscan rooliin ensimmäistä kertaa.

| Päivitetty

Oopperalaulaja Marjukka Tepposella on takanaan vaiherikas puoli vuotta.

Huhtikuussa hän astui kylmiltään paikkaajaksi New Yorkin arvostetun Metropolitan-oopperan Jevgeni Onegin -esitykseen, kun alkuperäinen sopraano Ailyn Perez oli sairas. Tepponen lauloi roolin kuudessa esityksessä.

Rooli oli tuttu, mutta Tepponen ei paikkaajaksi tultuaan ollut harjoitellut varsinaisen miehityksen, orkesterin tai kapellimestarin kanssa.

– Se oli kyllä jännä tilanne, vaikka toisaalta Metropolitan on oopperatalo muiden joukossa, mutta onhan se eksklusiivinen paikka, jonne kaikki eivät pääse. Legendaarinen talo, jossa on aivan huikea orkesteri!

Pikapaikkausta Tepponen kuvailee ”hypyksi tuntemattomaan ja aikamoiseksi urheilusuoritukseksi”, jota hän tuskin koskaan unohtaa.

– Minulla kävi hyvä mäihä, että sain tämän tilaisuuden ja pidän sitä kyllä eräänlaisena merkkipaaluna urallani.

Jatko on vielä auki

Tepponen kertoi jo aiemmin keväällä saaneensa kiinnityksen cover-rooliin Metropolitanin edustajan nähtyä hänet Tatjanan roolissa Seattlessa. Hän ei käynyt koelaulussa ennen kiinnitystään tehtävään, mutta lauloi tuotannon johdolle pianistin säestämänä harjoitushuoneessa pari päivää ennen varsinaista tulikastetta.

Laulajan agentti lensi sittemmin New Yorkiin neuvottelemaan, olisiko Metropolitanin tulevaisuuden tuotannoissa jotain Tepposelle sopivaa.

– Se riippuu niin monesta asiasta. Onko tarjolla roolia, johon minun nähtäisiin sopivan tai tarvitaanko lisää näyttöjä, Tepponen totesi keväällä STT:lle.

Oopperaroolit lumipalloefektejä

Tepponen kuvailee oopperarooleja lumipalloefektiksi: yksi produktio saattaa avata uusia ovia, poikia jotain jonnekin ja niin edespäin.

– Joka tapauksessa uusien mahdollisuuksien saaminen vaatii onnen ohella systemaattista työtä. Se on sellaista pientä tapsuttelua eteenpäin, olet juuri niin hyvä kuin edellinen työsi, hän sanoo.

Hän itse on rakentanut oopperauraansa määrätietoisesti kilpailuvoittojen ja Kansallisoopperan debyyttinsä jälkeen. Laulajan uraa Tepposella on takanaan yli kymmenen vuotta.

– Tänä aikana olen jo ehtinyt tehdä kaikkea.

Omilla verkkosivuillaan Tepponen kirjoittaakin uransa vieneen hänet jo moniin paikkoihin, toisaalta paljon on vielä löytämättä. Oopperataloja ja rooleja kun hänen mukaansa on valtavasti.

– Unelmaroolihan on aina se seuraava rooli.

Sopraanon ensimmäinen ulkomaanpesti oli Itävallan Grazissa yli kymmenen vuotta sitten. Syksyllä Tepposella on jälleen edessä matka Graziin, jossa hän esiintyy Madame Butterfly -oopperassa.

Metropolitanin Jevgeni Oneginin päätyttyä keväällä Tepponen jatkoi Figaron häillä Seattlessa. Kesällä hän oli kotimaakunnassaan, Savonlinnan oopperajuhlilla. Tulevana syksynä on paluu synnyinkaupunkiin Kuopioon, jossa esitetään Minna Canthista kertovaa oopperaa.

– Vihdoinkin hänestä on tehty ooppera. Myös se on erilainen, ja sisältää paljon komediaa.

Rauma Festivon Tosca yhdistää oopperaan myös muita taide-elementtejä. Toscan ja taidemaalari Cavaradossin rooleissa laulavat Marjukka Tepponen ja Sam Furness.

Raumalla Tosca uudella tavalla

Mutta nyt Tepponen on Raumalla, Rauma Festivossa. Kulttuuritalo Posellin intiimissä tilassa koetaan lauantai-iltana kolmelle laulajalle ja jousikvartille sovitettu versio Giacomo Puccinin oopperasta Tosca (1899), jonka nimiroolin hän laulaa.

Siljamari Heikinheimon ohjaama ja Auri Aholan koreografioimaa esitystä Tepponen kuvailee uudenlaiseksi Toscaksi, jossa on mukana liikekieltä ja livemaalaamista. Keskiviikkona koko työryhmä kokoontui ensimmäisiin yhteisiin harjoituksiin.

– Heikinheimo ja Ahola ovat tuoneet esitykseen paljon näpsäköitä ideoita. Esimerkiksi maalaaminen sopii Toscaan hyvin, sillä se elementti on jo tarinassa olemassa.

Poikkitaiteellisuus käy hyvin Tepposelle, joka tosin ei aiemmin ole ollut mukana vastaavanlaisessa toteutuksessa.

– Tällaista voisi olla oopperassa enemmänkin. Ooppera on hybridi jo valmiiksi, ja lisä tavara sopassa sopii oikein hyvin, sopraano hymyilee.

Toscan roolia hän ei konserteissa esitettyjä aarioita lukuun ottamatta aiemmin ole esittänyt.

– Sen muuhun materiaalin en ollut vielä koskenut ja onkin ihanaa, että täällä on nyt paikka, jossa kokeilla siipiään uudessa roolissa. Toiveena olisi, että voisin esittää Toscan jossain vaiheessa jossain isossa proggiksessa.

Uutta oopperaa myös ensi kesänä

Uudet oopperaproduktiot tuovat Tepposen Festivoon myös ensi kesänä. Hän on mukana kolmen festivaalin tilaamassa yhteisteoksessa, Puccinin Madame Butterflystä muokatusta Trapped Butterfly -kamarioopperassa.

Sen tekijät ovat sa↔velta↔ja↔ Sampo Kasurinen ja kirjailija, dramaturgi Aina Bergroth. Tepponen laulaa kahdelle laulajalle ja viisihenkiselle soitinyhtyeelle valmistuvan oopperan nimiroolin.

Madame Butterfly on Tepposelle tuttu, ja hän sanoo sen jopa olevan se elämän suuri rooli. Vaikea, niin henkisesti että fyysisesti. Myös sen läpiviemistä hän vertaa urheilusuoritukseen, jossa energiatasojen ja nesteytyksen on oltava kunnossa.

– Esimerkiksi toinen näytös on pitkä kuin nälkävuosi. Kiva, että sekin tavallaan nyt revitään auki ja kootaan uudelleen.

Tepponen on naimisissa amerikkalaissyntyisen baritoni Kevin Greenlawin kanssa ja pariskunnalla on 5-vuotias poika. Greenlaw´lla on Toscassa Scarpio rooli. Taidemaalari Cavaradossina on walesilainen tenori Sam Furness.

Kahden samalla alalla työskentelevän liitossa on Tepposen mukaan sanatonta ymmärrystä.

– Puhumme samaa kieltä ja ymmärrämme, mitä tässä ammatissa oleminen vaatii.

Yhteisiä oopperaproduktioita pariskunnalla ei kovin paljon ole ollut, mutta he konsertoivat usein yhdessä. Seuraava yhteinen ooppera on Savonlinnan oopperajuhlien Romeo ja Julia, jossa Tepposella on Julian rooli.

Rauma Festivo: Toscan muotokuva Posellissa 6.8. klo 19.

Marjukka Tepponen

s.1984.

Äänialaltaan sopraano.

Opintoja mm: Sibelius-Akatemia, Marjut Hannulan johdolla 2008–2011. Myös opintoja yksityisesti Wienissä Hilde Zadekin johdolla

Vierailut: mm. Seattlen ooppera, Rijeka, Lissabon, Graz, Suomen kansallisooppera, Keski-Suomen Alueooppera, Tampereen ooppera.

Ensi kesänä laulaa Julian roolin Savonlinnan oopperajuhlien Romeossa ja Juliassa.

Puoliso amerikkalainen baritoni Kevin Greenlaw, joka kosi Tepposta yllättäen kesken konsertin uudenvuodenaattona 2015.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut