"Rauma haluaa olla dynaaminen"

Raumalla telakka on ollut pitkään yksi merkittävimmistä aluetaloudellisista vaikuttajista.

Vastikään sinetöidyt kaupat Rauman kaupungin ja telakkayhtiö STX Finland Oy:n kanssa kuitenkin muuttavat ja laajentavat alueen yrityskenttää.

– Teollinen rakenne elää tällä hetkellä muutoskautta. Toimialoja ajetaan alas ja työpaikkoja menetetään, Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius sanoo.

Rauman solmimissa telakkakaupoissa hän näkee kuitenkin arvokasta halukkuutta riskinottoon.

– Kaupunki haluaa tehdä tänne hyvän pelikentän yrittäjyydelle. Kun uusille versoille luodaan otollinen maaperä, voivat yritykset lisätä investointejaan, mikä viiveellä kasvattaa myös työllisyyttä, Tiina Helenius sanoo.

Rakennemuutos näkyy myös Raumalla

Telakka-alueelle suunniteltu Seaside Industry Park  -teollisuuspuisto ei tulisi enää nojaamaan perinteiseen telakkateollisuuteen, sillä kaupunginjohtaja Kari Koskenkin mukaan sen kannattamattomuus on käynyt viime aikoina selväksi.

Sen sijaan alueelle tavoitellaan nyt raskaan teollisuuden yrityksiä. Ainakin jo Rolls-Royce ja Steerprop ovat kertoneet halukkuudestaan ja aikeistaan laajentaa yritystoimintaansa kaupungin hankkimille maille.

– Telakka on ollut Rauman seudulle tärkeä, joten sen alasajo oli rankka juttu. Nyt eletään kuitenkin teollisen rakenteen muutosta, Helenius sanoo.

– Monella alalla suhdanneongelmat ja rakenneongelmat ovat ratkaistavina nyt samanaikaisesti, hän jatkaa.