Rauma hävisi jo jättipalsamille

Moisiontien jättipalsamiesiintymä on ilmeisesti Rauman laajin.

Vieraskasvilaji jättipalsami on levinnyt hyvin nopeasti isoille aloille myös Rauman kantakaupungissa. Viheraluepäällikkö Kustaa Elsilän mukaan tilanne on jo osittain riistäytymässä käsistä.

– Joitakin kohteita pystytään vielä pelastamaan jättipalsamilta, mutta joissakin se on jo päässyt leviämään niin pahasti, ettei enää pystytä, hän sanoo.

Wihertoimen tiedossa on nelisenkymmentä esiintymää, mikä todennäköisesti ei ole vielä koko totuus.

Yksi laajimmista esiintymistä on Moisionkadun päässä ja Lehtopuistossa. Alueen läpi on vastikään vedetty siirtoviemäri, ja työmaa näyttää pienentäneen jättipalsamiesiintymää, Kyse on kuitenkin näköharhasta, ja ensi kesänä koko alue on todennäköisesti taas jättipalsamin hallussa. Esiintymän laajuus lähentelee mahdollisesti jo hehtaaria.

Esiintymistä vaikein torjuttava lienee Ruonajärvi, jossa jättipalsamin kitkemisestä upottavilla rantaluhdilla on oikeastaan turha edes haaveilla.

Luonnonsuojelullisesti merkittävimpiä jättipalsamihavaintoja ovat kuitenkin Omenapuumaan ja Reksaaren havainnot.

Vaikka jättipalsami leviää erittäin tehokkaasti omin voimi, kytkeytyy vieraslajiongelma Elsilän mukaan Raumalla myös puistovaltaukseen (LS 12.9.2016). Kun ihmiset kippaavat puutarhajätettä luvatta puistoalueille, leviävät myös puutarhalajit.

Kaupungin oma kompostimullan tuotanto ja käyttö joutuvat myös uuteen arviointiin, sillä jättipalsamin on havaittu leviävän myös mullan mukana. 

Näitkö jättipalsamia?
Ilmoita havaintopaikka ja ota siitä mieluusti myös kuva. Lähetä nämä meille sähköpostitse osoitteella jami.jokinen@marvamedia.fi. Toimitamme tiedot eteenpäin kaupungin Wihertoimelle. Kuvia saatetaan julkaista myös Länsi-Suomessa.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.