Rauma jatkaa satamayhtiönsä korkohuojennusta – ilman sitä korkotaso olisi näin korkea

Korona-aikaan voimassa oli vielä merkittävämpi korkoale.

| Päivitetty

Rauman kaupunki on myöntänyt omistamalleen Rauman Satama Oy:lle lainaa investointien rahoittamista varten. Lainojen korkotasoa muutetaan alkuperäisestä poiketen ensi vuodeksi.

Rauma tarjoaa satamayhtiölleen edelleen korkohuojennuksen sataman pääomalainoihin. Korkotaso Rauman Satama Oy:n kaupungilta nostamiin lainoihin on ensi vuonna 4,25 prosenttia. Ilman korkoalea lainojen korot olisivat 5 prosenttia vuonna 2024.

Asiasta päätti kaupunginhallitus. Satamayhtiö oli pyytänyt korkoprosentin laskemista, koska lainojen markkinakorot nousivat kuluvan vuoden aikana merkittävästi ja toisaalta taas lähtivät syksyllä laskemaan.

Ensi vuoden korkotaso on satamayhtiön mukaan epävarma, mutta ennusteissa vähintäänkin prosenttiyksikköä alempi kuin korkopiikin aikaan. Todellisen käyvän koron arvioidaan poikkeavan merkittävästi 5 prosentista lähitulevaisuudessa.

Kyse ei ole ensimmäisestä korkoalesta, jonka kaupunki on myöntänyt tytäryhtiölleen. Korona-aikana kaupunginhallitus alensi lainojen korot 2,5 prosenttiin vuosiksi 2021–2023.

Rauman Satama Oy on esittänyt, että lainakoroista päätettäisiin ainakin toistaiseksi vuosittain. Tähän kaupunginhallitus myöntyi vuoden 2024 osalta. Vuoden 2025 korkotasoa se aikoo tarkastella erikseen ensi vuoden aikana.

Satamalla on kolme eri kaupungilta saatua pääomalainaa, joiden pääoma on yhteensä 32 miljoonaa euroa. Lisäksi on niin sanottu normaali antolaina pääomaltaan 10 miljoonaa euroa. Antolainan korko on ensi vuonna normaalilla tasollaan eli 4 prosenttia. Lainat on myönnetty osissa vuosien 2015–2019 aikana.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut