Rauma käy taloutensa kimppuun – koulut syynätään erikseen

Kaupungin tuloskunto on koetuksella, sillä alijäämää on odotettavissa.

Rauma aloittaa ensi vuodesta lähtien talouskuurin taloutensa vakauttamiseksi.

Rauma käynnistää talousohjelman ja kouluverkkosuunnitelman laadinnan samanaikaisesti. Päätöksen talousohjelmasta teki kaupunginvaltuusto marraskuussa.

Ohjelman tulee valtuuston mukaan sisältää myös ehdotukset palveluverkkoa koskevista ratkaisuista. Talousohjelman pani maanantaina virallisesti alulle kaupunginhallitus.

Ohjelma laaditaan kattamaan vuodet 2024–2027. Erikseen tehdään vielä kouluverkkosuunnitelma.

Tappiota tulee

Talousohjelman tavoitteena on vakauttaa Rauman talous ja mahdollistaa kaupungin investoinnit jatkossakin, sanoo kaupunginjohtaja Esko Poikela tiedotteessa.

Rauman tuloksen odotetaan kääntyvän vahvasti alijäämiseksi tulevina vuosina. Rauma menettää merkittävästi valtionosuuksia, ja myös verotulokertymät heikkenevät. Palvelutuotantoon vaikuttavat eniten pienenevät lasten ja nuorten ikäluokat.

Talousohjelmaa varten perustetaan ohjausryhmä, johon nimettiin luottamushenkilöistä Sauli Ahvenjärvi (kd.), Heidi Hiljanen (sd.), Mika Korteniemi (ps.) ja Sari Pettersson (kok.) sekä viranhaltijoista kaupungin toimialajohtajat, talousjohtaja ja puheenjohtajaksi kaupunginjohtaja.

Koulut erikseen

Laadittavassa talousohjelmassa ei oteta Poikelan mukaan kantaa kouluverkkoa koskevaan valmisteluun ja päätöksentekoon.

– Kouluverkkosuunnitelman laatimisesta päätetään erikseen ja valmistelu etenee omana prosessinaan, Poikela sanoo.

Kouluverkkosuunnitelma sisältää muun muassa nykytilakuvauksen, oppilasennusteet, henkilöstöön liittyvät tarpeet ja vaikutukset, perusopetuksen käyttötalouden ja mahdollisten muutosten vaikutukset, kouluinvestoinnit ja tulevat tarpeet, pedagogiset seikat ja oppilashuollon palvelut, esityksen uudesta kouluverkosta ja oppilaiden koulukuljetukset sekä päätösesityksen vaikutusten arvioinnit.

Esitellään ensi vuonna

Suunnitelmaa valmistellaan viranhaltijatyönä. Valmistelusta vastaa kaupungin sivistystoimiala ja työn etenemisestä toimialajohtaja Soile Strander.

Kaupunginhallitus toimii suunnitelmatyön ohjausryhmänä, jonka ulkoiseksi jäseneksi kutsutaan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja.

Kaupunginhallitus tekee esityksensä kaupunginvaltuustolle kouluverkkosuunnitelman hyväksymisestä vuoden 2024 aikana.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut