Rauma kertoi omista koronalinjauksistaan – aikuisten harrastustoiminta aikaiselle joulutauolle

Rauman kaupunki tiedotti maanantaina uusista koronalinjauksistaan. Linjausten tekeminen tuli ajankohtaiseksi, kun Satakunnan alueellinen tartutautien torjunnan ryhmä päätti lauantaina asettaa uusia suosituksia koko maakuntaan.

– Vetoan vakavasti Rauman alueella toimiviin yksityisiin toimijoihin, yrityksistä yhdistyksiin ja seuratoimijoista yksittäisiin tapahtumajärjestäjiin. Kaikkien on syytä ottaa tosissaan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän suositukset. Kun nyt maltamme välttää kokoontumisia ja noudatamme annettuja maskisuosituksia sekä muita koronaohjeistuksia, mahdollistamme turvallisen joulun vieton, kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen toteaa tiedotteessa.

Maskisuositus voimassa kaikkialla

Alueellisen työryhmän asettama vakava kasvomaskisuositus on voimassa koko Satakunnassa. Maskin käyttö on suositeltavaa kaikissa julkisissa tiloissa.

Suositus koskee myös toisen asteen oppilaitosten eli lukioiden ja ammattioppilaitosten henkilöstöä ja oppilaita sekä perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilökuntaa. Varhaiskasvatuksessa ja erityisopetuksessa maskin voi korvata visiirillä. Oppilaitoksia koskeva suositus on voimassa maanantaista 30.11. alkaen. Suositus koskee myös korkea-asteen oppilaita mahdollisen lähiopetuksen osalta.

Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi.

– Parasta olisi, jos ei ollenkaan osallistuisi monen hengen tilaisuuksiin, ellei ole ihan pakko. Jos osallistuminen on välttämätöntä, kannattaa käyttää maskia sisätiloissa. Paras suoja syntyy, kun kaikilla osallistujilla on maskit ja sen lisäksi muistetaan turvavälit, toimialajohtaja Satu Helin muistuttaa.

Yo-juhlat ja isommat tilaisuudet odottavat avin linjausta

Ylioppilasjuhlien sekä itsenäisyyspäivän juhlallisuuksien toteutusta suunnitellaan nyt väkimäärältään supistettuna. Yo-juhlia voi seurata kaupungin YouTube-kanavalta.

Myös itsenäisyyspäivän tilaisuus striimataan nettiin ja radioidaan suorana. Juhlallisuuksien lopullinen toteutusmuoto odottaa kuitenkin lähipäivinä saatavia aluehallintoviraston ohjeita. Niiden perusteella tiedetään, minkälaisina tilaisuudet voidaan lopulta toteuttaa.

Laaja etätyösuositus

Etätyösuositusta vahvistetaan entisestään. Suositus koskee sekä julkisen sektorin että yksityisten yritysten työntekijöitä. Jos etätyön tekeminen ei ole mahdollista, pitää mahdollisuuksien mukaan tehdä työjärjestelyjä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

Minkäänlaista tarpeetonta matkustamista ei suositella leviämisvaiheen maakuntiin.

Aikuisten harrasteryhmät tauolle tai etäopetukseen

Rauman kansalaisopiston, musiikkiopiston, kirjaston ja liikuntapalveluiden aikuisten harrastustoiminta menee tauolle. Harrastustoimintaa kannustetaan toteutettavan etäyhteyksien avulla.

Rajoitus ei koske yksilö- tai ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason ja I-divisioonatasoista kilpailuja harjoittelutoimintaa sekä kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoitusta. Suositus on voimassa kolme viikkoa 1.12. alkaen.

Kansalaisopiston kursseja siirretään soveltuvin osin etäopetukseen. Osa kursseista, kuten keramiikka- ja puutyökurssit, jäävät etuajassa joulutauolle. Musiikkiopiston yli 15-vuotiaiden kuorot ja orkesterit siirtyvät mahdollisuuksien mukaan etäopetukseen tai vaihtoehtoisesti toiminta jää tauolle. Yksilöopetus jatkuu normaalisti lähiopetuksena. Myös musiikkiopiston ja kansalaisopiston konsertit perutaan.

Kaupunki rajaa kaikki omat yli 15-vuotiaiden liikuntaryhmät ja -toiminnot tauolle. Esimerkiksi vesijumpat, tasapainoryhmät ja muut harrastusryhmät ja -kerhot keskeytetään. Rauman kaupunki pyytää myös yksityisiä ja seuratoimijoita huomioimaan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän suositukset aikuisten harrastustoiminnasta.

Alle 15-vuotiaat ikäluokat voivat jatkaa harrastustoimintaa, mikäli hygieniasuosituksista ja turvaväleistä huolehditaan tarkasti. Vanhempien tulee käyttää kasvomaskeja noutaessaan lapsia harrastuspaikoilta ja välttää kontakteja.

Kirjaston, opistojen ja ryhmien toiminnasta lisää tiistaina

Rauman kaupungin sivistystoimiala ei toistaiseksi vuokraa tai anna omia tilojaan ulkopuolisten käyttöön. Pääkirjaston tilavaraukset tullaan perumaan, mutta tutkijahuone on kuitenkin normaalisti käytettävissä. Myöskään kulttuuritalo Posellia, Rauma-salia tai nuorisotiloja ei vuokrata ulkopuolisille.

– Tiedotamme tiistaina tarkemmin kansalaisopiston, musiikkiopiston, kirjaston ja muiden toimialamme harraste- ja liikuntaryhmien toiminnan muuttumisesta, sivistystoimialan johtaja Soile Strander lupaa.

Kaupunki jakaa kasvomaskeja vähävaraisille

Rauman kaupunki jakaa kaksi pestävää kangasmaskia vähävaraisille ja haavoittuvassa asemassa oleville henkilöille. Maskeja jaetaan sosiaalitoimistossa Kalliokatu 2:ssa arkisin kello 9–10, lääkärien ja hoitajien vastaanotolla Steniuksenkatu 2:ssa arkisin kello 8-15 sekä Lapin terveysasemalla Kirkkotie 4:ssä keskiviikkoisin 13.30–14.30.