Rauma kiirehtii aurinkovoimaa, jäähallikin saa paneelit ensi vuonna

Heti kärkeen kohteita on kolme, perässä odottaa kahdeksan muuta.

Äijänsuon jäähalli on todennäköisesti yksi niistä kohteista, johon kaupunki asentaa ensi vuonna aurinkopaneelit.

Aurinkoenergiaan investoiminen pikaisella tahdilla on Rauman kaupungin suunnitelmissa. Ensi alkuun kohteina ovat pääkirjasto, kaupungintalo ja Raumanmeren koulu.

Seuraavat energiansäästökohteet ovat näiden jälkeen jo kiikarissa, vaikka yhtään paneelia ei vielä ole asennettu ensimmäisinkään kohteisiin.

Kiinteistöpäällikkö Lauri Sillanpää kertoo, että seuraavassa vaiheessa kohteita olisi kahdeksan.

Ensi vuonna paneelit nostettaisiin Äijänsuon jäähallin, Pyynpään koulun, Isometsän varikon, lukion, perhetukikeskuksen, Linnavuoren palvelukeskuksen sekä Sampaanalan ja Uudenlahden päiväkotien katoille.

– Jos suunnittelu ehdittäisiin tehdä vielä tämän vuoden puolella, voitaisiin heti alkuvuodesta lähteä kilpailuttamaan. Riippuen toimitusajoista, jossain vaiheessa ensi kesänä ruvetaan saamaan tuottoa, Sillanpää sanoo.

Sopivia kohteita etsitty

Jo aiemmin kaupungilla on ollut linjauksena, että peruskorjauksen tai uuden rakentamisen yhteydessä asennetaan myös aurinkopaneelit.

Nyt tarkoituksena on Sillanpään mukaan kuitenkin ottaa hieman ennakkoa ja asentaa sopiville katoille paneeleita.

– Pyritään etsimään sopivia paikkoja ympäriinsä. Mitä isompi katto ja isompi kulutus, sitä isommat hyödyt saadaan.

Takaisin 8 vuodessa

Ensimmäisten kolmen voimalan kustannusarvio on 250 000 euroa. Karkeasti arvioiden seuraavat kahdeksan voimalaa voisivat Sillanpään mukaan syntyä 500 000–750 000 eurolla.

– Sehän nähdään, mitä ne oikeasti tulevat maksamaan tarjouskilpailun jälkeen. Hinnat voivat vaihdella nopeallakin tahdilla. Takaisinmaksuajat ovat nykysähkön hinnalla 8 vuotta.

Ensimmäisiä eli pääkirjaston, kaupungintalon ja Raumanmeren hankkeita ajetaan jo kuluvan vuoden talousarvioon.

Tekninen valiokunta esittää kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle, että energiansäästöhankkeisiin osoitetaan tälle vuodelle yhteensä 300 000 euroa.

Määrärahasta 250 000 euroa menisi kolmen ensimmäisen kohteen toteuttamiseen ja 50 000 euroa seuraavien kahdeksan kohteen suunnitteluun.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut