Rauma kiirehtii ratkaisua Järviluodon pengertiestä – rakennuskiellon antajalle moitteet

Kaupunki ja satama pitävät "erityisen moitittavana" sitä, että ely-keskus on jo vuosia tiennyt tiehankkeesta.

Rauman kaupunki ja Rauman Satama Oy hoputtavat oikeusratkaisun syntymistä liittyen Järviluodon pengertien rakentamiseen. Tiehanke on rakennuskiellossa Varsinais-Suomen ely-keskuksen päätöksellä, josta puolestaan kaupunki ja satama ovat valittaneet Turun hallinto-oikeuteen.

Asian käsittely oikeudessa on kesken. Kaupunki ja satama pyytävät oikeudelta, että se ratkaisee asian erittäin kiireellisesti, koska työt on tarkoitus aloittaa mahdollisimman pian.

Ne myös vaativat, että oikeuden antama päätös voidaan panna toimeen siitä huolimatta, että ely-keskus valittaisi ratkaisusta vielä eteenpäin.

Haikarat olleet tiedossa

Ely-keskus kielsi viime joulukuussa luonnonsuojelulain nojalla pengertien rakentamisen ja vesialueen ruoppaamisen Rauman telakan ja Iso-Järviluodon välillä. Perusteluina oli, että pesimälintujen, harmaahaikaran ja merimetson, tilanne on Vähä- ja Iso-Järviluodolla muuttunut merkittävästi.

Kaupunki ja satama valittivat yhdessä ely-keskuksen kieltopäätöksestä, koska katsovat sen perustuvan virheelliseen lainsoveltamiseen.

Valitusta on nyt täydennetty vastaselityksellä, jonka mukaan kaupunki ja satama toteavat pitävänsä erityisen moitittavana sitä, että ely-keskus on vuosia ollut tietoinen suunnitellusta tierakentamisesta. Silti ely ei ole valittanut aiemmin, vaikka harmaahaikaroiden pesintä alueella on ollut tiedossa.

Ei koske, koska lupa

Lisäksi vastaselityksessä tuodaan uudestaan esiin, etteivät luonnonsuojelulain rauhoitussäännökset koske luvallisia rakennushankkeita toisin kuin ely-keskus kieltopäätöksessään katsoo.

Kaupungin ja sataman mielestä pengertien rakentaminen ei ole luonnonsuojelulain kieltämää tahallista pesien hävittämistä tai häirintää, koska kyse on lainvoimaisen luvan sallimasta rakentamisesta ja ruoppaamisesta.

Vastaselityksessä tuodaan myös esiin, ettei rauhoitussäännösten perusteella ei voida ryhtyä aluesuojeluun toisin kuin ely-keskus vastineessaan esittää.

Kaupunki ja satama vaativat, että ely-keskus korvaa niiden oikeudenkäyntikulut. Tähän mennessä helsinkiläinen asianajotoimisto on kirjoittanut kaupungille ja satamalle yhteensä noin 24 000 euron laskun.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut