Rauma kuudenneksi edullisin kunta omakotitaloasumisessa

Omakotiliiton tuoreen tutkimuksen mukaan asumismenot Suomen kuntien välillä ovat jopa 1500 euroa vuodessa. Kalleimmaksi kunnaksi nousi tutkimuksen mukaan Kemiönsaari, jossa omakotitaloasumisen kulut ovat vuodessa noin 4700. Edullisimmaksi sijoittuneessa Kempeleessä omakotitaloasuja selviää reilulla 3200 eurolla. Kuudenneksi sijoittuneen Rauman omakotitaloasukkaat pulittavat reilut 3500 euroa vuodessa.
– Päättäjiltä on jäänyt huomaamatta, että asuminen on perustarve. Varsinkin sähkön siirtoyhtiöiden valvontaa tulee kehittää. Kansanedustajilla on mahdollisuus sekä myös velvollisuus puuttua tähän, toteaa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaisa Savolainen.
Isoimmaksi kulueräksi Omakotiliiton tutkimus mainitseekin lämmityksen, ja tarkemmin sanottuna sähkön siirtomaksut. Suurin kuntien välinen kuluero muodostuu siirtomaksusta, sähkön siirtoyhtiöiden ollessa alueellisia monopoleja, joita kuluttajan ei ole mahdollista kilpailuttaa. Sähkön siirtomaksun suuruuteen kuluttajan ei myöskään ole mahdollista juurikaan vaikuttaa. Kallein siirtomaksu lämmityksen osalta löytyi Kajaanista, lähes 915 euroa.

Vesimaksuissa jopa tuhannen euron eroja

– Osa kunnista on selkeästi etukäteen varautunut mahdollisiin muutoksiin korottamalla säännöllisesti kiinteistöveroa sekä vesi- ja jätemaksuja. Jo 33 kuntaa on ottanut käyttöön hulevesimaksut, Savolainen korostaa.
Kiinteistöverossa sekä vesimaksuissa löytyikin tutkimuksen mukaan merkittäviä eroja. Omakotiliiton edunvalvontatyön seurauksena kiinteistöveron alarajoja ei nostettu vuodelle 2018, ja viime syksynä koko kiinteistöverouudistus siirrettiin seuraavalle vaalikaudelle. Kiinteistöverojen erot kuntien välillä ovat mittavat. Espoossa kiinteistövero on keskimäärin 807 euroa vuodessa, Keuruulla 174 euroa. Kemiönsaari pitää ykkössijaa myös kalleimpana veden laskuttajana. Vesi, jätevesi ja hulevesi maksoivat Kemiönsaarella lähes 1400 euroa, kun taas Kempeleessä summa oli reilut 500 euroa.

Rauman valtti edullinen sähkö

Rauman Pientaloyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Kaunisvirta iloitsi myös Rauman sijoituksesta.
– Tässä asiassa on hyvä olla siellä häntäpäässä, sijalla 94. Muistaakseni sijoitus oli viime vuonna aikalailla sama.
Kaunisvirta näkee yhden selkeän tekijän vaikuttavan suuresti Raumalaisten asumiskustannuksiin.
– Energialaitos kun on kaupungin omistuksessa, jolloin siirtomaksut ovat pysyneet suhteellisen kohtuullisina. Muualla Suomessa sähkön hinta ja etenkin nämä siirtomaksut alkavat olla todella hurjissa lukemissa, Kaunisvirta päivittelee.
Nipistämisen varaa hän näkee esimerkiksi vesi- ja jätemaksuissa. Suurimman paineen sekä uhkakuvan Kaunisvirta näkee kiinteistöveron nostossa.
– Viimeksi siltä vältyimme, mutta kun taloustilanne on se mikä on, kiinteistöveron nosto olisi varmaan jollain tavalla ajateltuna helppo tapa auttaa asiaa. Se ei kuitenkaan millään muotoa toivottava, omakotitaloasujien kulut ovat muutenkin korkeat.

Raumalla aktiivinen yhdistys

Kaunisvirta kehuu Rauman Pientaloyhdistyksen toimintaa aktiiviseksi. Jäseniä yhdistyksellä on jo yli 1500.
–Näin pieneksi paikkakunnaksi jäsenmäärä on valtakunnallisellakin tasolla oikein hyvä, mutta avosylin otamme vastaan uudet jäsenet.
Sen lisäksi että Rauman pientaloyhdistys valvoo alueen omakotitaloasukkaiden oikeuksia ja etuja, yhdistys pyrkii hankkimaan niitä jatkuvasti lisää.
– Jäsenemme saavat esimerksi alennusta sähköstä, se on aika merkittävä asia. Sitten on mittava määrä muita paikallisia liikkeitä josta saamme alennuksia. Lisäksi järjestämme erilaisia informatiivisia iltoja, ja pyrimme parhaamme mukaan vaikuttamaan siihen, että asumiskulut pysyisivät kohtuullisina.