Rauma laittoi matkailusaartensa jätevesiasiat kuntoon viime tipassa

Uuden asetuksen mukaiset järjestelmät ovat käytössä kesän turistikauden alkaessa.

Rauman matkailusaarten Kuuskajaskarin ja Kylmäpihlajan jätevesijärjestelmiä uusitaan parhaillaan. Saarten jätevesiasiat tulevat kuntoon ennen matkailukauden alkua.

– Molemmat työt ovat hyvässä mallissa ja kaikki on kyllä kunnossa, kun kesäkausi alkaa. Vanhat jätevesijärjestelmät eivät täyttäneet enää nykyvaatimuksia. Esimerkiksi nykymääräysten mukaista fosforinpoistoa ei ollut, Rauman kaupungin LVI-yksikön päällikkö Toni Suursoho sanoo.

Linnakesaari ja majakkasaari saavat jätevesiremontissa uudet, biokemialliset puhdistamot, joista puhdistetut jätevedet pumpataan aiempaa puhtaampina mereen.

Säiliöt tyhjätään yhä

Kiinteät jätteet menevät säiliöön samaan tapaan kuin ennenkin. Säiliöt tyhjennetään saarilla kaksi kertaa vuodessa eli kesällä ennen juhannusta ja syksyllä matkailukauden päättyessä.

– Siitä tyhjentämisestä emme pääse eroon, ne säiliöt täytyy siellä edelleen tyhjentää.

Kylmäpihlajassa käynnistyy myös majakkaosan putkiremontti tänä syksynä. Tästä johtuen viemärilinjaa kaivettiin puhdistamoremontin yhteydessä lähemmäs majakkarakennuksen torniosaa. Kallioisella saarella työhön on sisältynyt myös louhintaa.

– Viemäri ei mennytkään ihan siellä, mihin se oli vanhoissa suunnitelmissa merkitty, mutta se oli melkein tiedossakin. Siihen nähden työt ovat menneet kuitenkin ihan hyvin.

Takaraja tuli jo

Jätevesijärjestelmien remontit tulivat maksamaan Kylmäpihlajassa noin 100 000 euroa ja Kuuskajaskarissa noin 70 000 euroa. Matkailusaarten jätevesijärjestelmien uusiminen jäi Raumalla hieman viime tippaan haja-asutusalueiden uudistetun jätevesiasetuksen kannalta.

Sen takaraja oli viime vuoden lokakuun loppu, johon mennessä vähintään 100 metriä rannasta sijaitsevilla kiinteistöillä on oltava uusien vaatimusten mukainen jätevesien käsittelyjärjestelmä asennettuna.

– Saarissa ei ole talvikäyttöä, joten riittää, kun järjestelmät tehdään kuntoon ennen kuin kausi alkaa. Se on pääasia. Näin olemme vastanneet myös, kun on tullut kyselyitä mökkiläisiltä. Jos talvella ei tule päästöjä, riittää, kun on kesään mennessä kunnossa, vs. ympäristönsuojelutarkastaja Minna Kivimäki sanoo.

Hajakuormitus pois

Itämeren runsaan ravinnetilanteen vuoksi Kivimäen mukaan on tärkeää, että kaikki yksittäiset hajakuormitukset saadaan pois.

– Suurten laitosten päästöihin pystytään puuttumaan, mutta meren ravinnepitoisuuksia on muuten vaikea arvioida, jos on hajakuormitusta. Kun ne saadaan pois, on helpompi lähteä etsimään syytä, jos ravinnetilanne muuttuu.

Kivimäki arvioi kuitenkin, että esimerkiksi Kuuskajaskarin päästöt ovat tätä nykyä varsin pieniä verrattuna aikaan, jolloin saarella toimi varuskunta.

– On tärkeää, että jätevesijärjestelmät saadaan kunnostettua, mutta jos aletaan miettiä kokonaiskuvaa, niin ei voi sanoa, että Kuuskajaskarin ja Kylmäpihlajan vuoksi Rauman edustan merialue on rehevöitynyt, Kivimäki sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut