Rauma liikkuu jälleen tanssien – Orange Grove Dance Company teki jo toisen tanssidokumentin merikaupungin elämästä

Colette Krogol ja Matt Reeves kuvasivat raumalaista elämänmenoa syksyllä 2022. Lyhytelokuvaa esitetään yleisölle lauantaista lähtien Posellissa.

| Päivitetty

Colette Krogolin ja Matt Reevesin toissa syksynä Raumalla kuvaama tanssidokumentti on nyt valmis. Amerikkalaisten elokuvantekijä-koreografien elokuvaa esitetään yleisölle Posellissa lauantaista lähtien.

Arki on jatkuvaa liikettä, joskus myös tanssia. Amerikkalaisten elokuvantekijä-koreografien Colette Krogolin ja Matt Reevesin tanssidokumentissa vilahtelee raumalaisia työssään ja harrastuksissaan eri puolilla kesästä kohti syksyä siirtyvää kaupunkia.

Elo-lokakuussa 2022 kuvatussa elokuvassa vilahtelee myös polkupyöriä.

Niin, niistä Krogolin ja Reevesin Orange Grove Dance Company intoili jo kymmenen vuotta sitten, kun he tekivät ensimmäisen Rauma liikkeessä -yhteisötanssielokuvansa.

– Ihmiset toki pyöräilevät Yhdysvalloissakin, mutta siellä on harvoja kaupunkeja, jotka ovat niin pyöräiltävissä kuin Rauma, Matt Reeves sanoo.

Ja Raumalla pyöräilevät kaikenikäiset.

– Pyörillä liikkuminen on teki meihin suuren vaikutuksen tanssijoina. Kaupungin kokeminen pyöräillen on hyvin erilainen kokemus kuin autossa istuen.

Tuttuja kasvoja

Rauma liikkeessä 2 oli taiteilijoille lämmin kotiinpaluu Raumalle, sillä dokumentissa näkyy paljon samoja ihmisiä kuin ensimmäisessä. Nyt vain kymmenen vuotta vanhempina.

– On ollut hienoa saada uudelleen yhteys samoihin ihmisiin. Lapset, jotka silloin olivat viisivuotiaita, ovat nyt 15-vuotiaita. He soittavat musiikkia harrastavat liikuntaa ja heillä on koko elämä ympärillään. Se on ollut hyvin liikuttavaa, Krogol kertoo.

Uniikki juttu

Kahden tanssielokuvan sarja on ollut kaksikolle ainutkertainen projekti, jollaista eivät ole tehneet muualla.

– Rauma oli juuri sopivan kokoinen kaupunki tähän.

Ensimmäisellä elokuvalla oli aikanaan iso merkitys myös nuorten tanssijoiden uralle.

– Rauma oli ensimmäinen kansanvälinen residenssimme ja ensimmäinen yhteisöelokuva, jonka työstäminen opetti yhdistämään ideoita ja erilaisia asioita, Reeves kertoi ennen kuvausten alkamista.

Paljon ulkokuvauksia sisältävä dokumentti antoi koreografeille myös inspiraatiota viedä tanssi saleista ulkotilaan, kaduille ja luontoon.

Kärpäsenä katossa

Uuteen elokuvaansa he halusivat taltioida samoja asioita kuin ensimmäiseen.

– Rauman syvän yhteyden mereen, kaupungin historian ja sen kuinka yhteisö täällä toimii. Hienot koulut ja perhe-elämän.

Elokuvaprojektia Reeves kuvaa tilkkutäkiksi tai palapeliksi, useasta eri palasesta muodostuvaksi kollaasiksi.

– Se on kuin mikrokosmos kolmen kuukauden ajasta Raumalla, jatkaa Krogol.

Heidän mukaansa dokumentti heijastaakin vähän kaikkea.

– Liikettä ja välähdyksiä elämästä ja siitä mitä tapahtuu pinnan alla. Saimme olla kärpäsinä katossa ja vangita joitain pieniä hetkiä elämästä. Tavallisesta tuli jotain erilaista.

Kaikkien katsottavissa

Puolituntista elokuvaa esitetään 13.1. alkaen päivittäin Posellissa. Krogol ja Reeves ovat paikalla näytöksissä suurimman osan aikaa.

Elokuvanäytökset jännittävät etukäteen. Ensimmäisen he saivat tehdä ilman ennakko-odotuksia. Nyt niitä oli jonkun verran.

– Ensimmäinen elokuvamme oli suosittu. Tällä kertaa on potentiaalisia odotuksia siitä, mitä saimme taltioitua, Krogol sanoo.

Tekeminen oli erilaista aiempaan verrattuna.

– Piti keskittyä taiteeseen ja antaa sen viedä eteenpäin, mutta myös miettiä, ettei valmis teos tuottaisi pettymystä siinä mukana olleille, Reeves pohtii.

Elokuvaa näytetään myös useille koululuokille. Krogolin ja Reevesin toiveissa on saada se myös skandinaavisille festivaaleille ja Finland Foundationin kautta esitettäväksi Yhdysvaltojen suomalaisyhteisöihin.

Jatkoakin on suunniteltu.

– Se olisi ihanaa. Ehkä emme kuitenkaan odota kymmentä vuotta, Krogol sanoo.

Raumalla on erilaista

Maailma on muuttunut reilussa kymmenessä vuodessa. Moni asia on taiteilijoiden mukaan silti samoin kuin vuosia sitten. Taiteilijoista on ollut voimaannuttavaa huomata, että ihmiset näkevät toinen toisensa, vaikka teknologia on läsnä.

Pienessä suomalaiskaupungissa länsirannikolla on myös vielä perinteitä, joihin eivät kuulu mobiililaitteet. Kuten sauna.

– Oli aika kiinnostavaa huomata, että myös nuoret harrastavat saunomista. Sinne ei voi ottaa puhelinta, vaan pitää keskittyä juttelemaan kaverin kanssa, Reeves sanoo.

Tekoälyä tanssiteokseen

Teknologinen kehitys myös inspiroi. Parhaillaan Orange Grove Company työstää A&I -tanssi- ja multimediateosta, jonka valo- ja äänitekniikasta vastaa tekoäly nimeltään Lina.

– Inspiraationa on ollut tekoälyteknologian käsittämätön nopea kehitys, taiteilijat kertovat.

Orange Grove Dance Company on useita tanssijoita ja suunnittelijoita työllistävä ryhmä, jonka kotipaikka on Baltimore.

Rauma liikkeessä 2

Colette Krogol ja Matt Reeves kuvasivat 10 vuotta sitten Raumalla yhteisötanssidokumentin Rauma in Motion – Rauma liikkeessä.

He kuvasivat syksyllä 2022 toisen Rauma liikkeessä -elokuvan. Pelkästään työpajoihin osallistui 251 raumalaista eri kouluista, Turun Seudun Tanssioppilaitoksesta ja Rauman Naisvoimistelijoista.

Musiikin elokuvaan on säveltänyt Dylan Glatthorn.

Elokuvaa esitetään Posellissa 13.1.–17.1. Näytöksiin on vapaa pääsy. Lauantai 13.1. klo 13.30–14.30 järjestetään paneelikeskustelu.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut