Rauma maakunnan valopilkku - ylempi korkeakouluaste kiinnostaa

Rauman kaupungin palveluksessa päivätyönsä tekevä Risto Peltonen saa ylemmän korkeakoulututkintonsa valmiiksi todennäköisesti ensi vuoden aikana.

Satakunnassa ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden osuus viisitoista vuotta täyttäneistä oli viime vuoden lopussa reilu viisi prosenttia. Keskimäärin Suomessa luku on 8,8 prosenttia.

Ero on suurehko, mutta pienentynyt vuosien varrella Satakunnan hieman nopeamman kasvuvauhdin ansiosta. Satakunnassa osuuden nousu on vähän valtakunnallista tasoa ripeämpää kahdessa seutukunnassa; Raumalla ja Pohjois-Satakunnassa. 

Raumalla ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita oli vuoden 2015 lopussa 2009 henkeä.

Raumalainen Risto Peltonen edustaa piakkoin hitaasti mutta vakaasti kasvavaa raumalaisten ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden joukkoa.

- Jäljellä on enää muutama kurssi ja opinnäytetyön viimeistely, Peltonen laskee.

Syitä Satakunnan ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden vaatimattomaan prosenttilukuun voi Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) opetuksen vararehtorin Anne Pohjuksen mukaan etsiä maakunnasta itsestään.

- Satakunta on teollisuuspainoitteinen ja valitettavasti sillä alalla ei olla vielä oikein löydetty tutkintoja. Jatkokoulutusta miettivät voivat kokea, ettei asuinmaakunnassa ole työtä ylemmän korkeakoulututkinnon omaavalle tai sitten hakeudutaan perinteisesti yliopistokoulutukseen.
 

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.