Rauma peittosi kuntien kisassa monta suurta: näin raumalaiset itse kuvailivat kotikaupunkiaan katugallupissa

WSP Finlandin Alueiden tutkimus 2023 nosti Rauman Suomen kunnista sijalle 24.

| Päivitetty

Rauma nosti osakkeitaan tuoreessa tutkimuksessa.

Vuoden 2023 kuntien elinvoimaisuusvertailu oli raumalaisittain komeaa luettavaa.

Kanaalikaupunki nousi viime vuoden 51. sijalta hienosti sijalle 24. Samalla Rauma jätti kaikki muut satakuntalaiset kunnat taaseen.

Rauman taakse jäivät isoista kaupungeista muun muassa Turku, Jyväskylä, Vaasa ja Kuopio.

– Hyvältä tämä tuntuu, olemme selvästi kokoamme suurempi kaupunki. Elinkeinoelämämme on hyvin vahva, investointeja tehdään ja alueelliset kehitysnäkymät näyttävät paremmalta kuin Satakunnassa yleensä, Rauman kaupunkikehitysjohtaja Satu Saarinen kertoo.

Satakuntaan kaivataan nostetta

WSP Finlandin Alueiden tutkimus 2023 mittaa kuntien ja alueiden tuotavuutta, inhimillistä pääomaa ja kykyä sopeutua tulevaan 21 indikaattorilla. Elinvoimaindeksi koostuu muun muassa työllisyyden ja yritystoiminnan mittareista, väkiluvun muutoksesta ja nettomuutosta.

Pirkkala on edellisvuoden tapaan Suomen elinvoimaisin kunta, mutta suurin muutos löytyy heti sen takaa. Espoo on noussut toiseksi ja Helsinki 13. sijalta kolmanneksi ja samalle ohi kehyskuntiensa maan suurimman kaupunkiseudun kärkeen.

– Edellämme oli kärkisijoittujien ympäryskuntia. Siellä oli monta kuntaa pääkaupunkiseudulta ja Pirkanmaalta. Kun Tampere kehittyy, kehittyvät myös ympäryskunnat.

Rauman jälkeen satakuntalaisista kunnista Eurajoki oli sijalla 35, Pori sijalla 70. Satu Saarinen haluaisinkin nähdä jonain vuonna tilaston, jossa satakuntalaiset kunnat olisivat rintamana kiilanneet taulukossa kohti kärkeä.

Saarinen näkee, että on Rauman etu jos Pori, Satakunta ja koko läntinen rannikko on elinvoimainen.

– Jotain siihen pitäisi keksiä, miten väestönkehitys saataisiin kasvuun. Sen kokemuksen soisi muillekin elämästä näiden lyhyiden etäisyyksien ja yhteisöllisyyden keskellä.

Vanha Rauma ja meri parhaat asiat

Kokevatko sitten raumalaiset kotikaupungistaan samalla tavalla kuin kaupunkikehitysjohtaja?

Kauppakeskus Potkurin Normal-myymälässä käyneet Silja Laaksonen ja Essi Nikulainen hehkuttavat etenkin Rauman kauneutta.

He innostuvat uutisesta, että Raumalle saapuu myös Espresso Housen kahvila.

– Odotimme vähän että siihen liiketilaan olisi tullut Tiger tai vaatekauppa. Etenkin niitä Raumalla tarvittaisiin, liian usein joutuu lähtemään nettiin tai muualle vaateostoksille, Silja Laaksonen sanoo.

– Olen aiemmin asunut Porissa. Mutta kyllä minä täällä Raumalla mieluummin asun, hän jatkaa.

Gallupissa niin Vanha Rauma kuin luonto mainittiin nopeasti Rauman parhaita puolia listatessa. Kaupungin koko, henki ja tunnelma saivat myös mainintoja.

Syntyperäinen raumalainen Taina Kääntee kertoo, että meri on hänelle erittäin tärkeä asia. Samaa sanoo myös paluumuuttaja Joakim Sjöroos.

– Täällä on oikeasti avomeri ihan vieressä. Se on tosi iso asia, esimerkiksi Turkuun verrattuna.

Haastateltavat kokivat myös työmahdollisuudet Raumalla hyviksi. Hoitajana työskentelevä Kääntee luottaa, että töitä on hänellä jatkossakin.

– Tosin asiantuntijatöitä ei Raumalla ole paljon tarjolla, etenkään ympäristöpuolella, jossa työskentelen, Sjöroos toteaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut