Rauma pitää päänsä, koulupurkuihin näytetty vihreää valoa

Kaupungin mukaan se ei tule sijoittamaan Aroon ja Nanuun koulutoimintaa, joten ne jäisivät joka tapauksessa vaille käyttöä.

Aron ja Nanun koulujen paikalle suunniteltu Nanujärvelän uusi koulu sisältää havainnekuvassa neljä eri rakennusta. Tavoitteeksi on asetettu arkkitehtonisesti, kaupunkikuvallisesti ja toiminnallisesti korkealaatuinen koulukeskus.

Rauma on näyttänyt vihreää valoa Nanun ja Aronahteen koulujen purkamiselle ja uuden koulun rakentamiselle niiden tilalle. Koulujen aluetta koskeva kaavaehdotus on hyväksytty kaupunginhallituksen kaavoitusjaostossa. Jaosto esittää eteenpäin kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle kaavauudistuksen hyväksymistä.

Uuden kaavan turvin Nanun ja Aron paikalle voi rakentaa suuren kolmesarjaisen Nanujärvelän alakoulun.

Kritiikkiä purkamisesta

Kaavoitusjaosto antoi myös vastineensa lausuntoihin, joissa vanhojen, tyhjillään olevien koulujen purkamista pidettiin "valitettavana".

Kritiikkiä purkamisesta antoivat niin Satakunnan Museo kuin Varsinais-Suomen ely-keskus. Lausunnoissa harmiteltiin sitä, että kouluille on jo haettu purkulupaa eikä kumpaakaan koulua ole pyritty säästämään edes niiden rungon osalta.

Kaavoitusjaoston hyväksymän vastineen mukaan kiinteistöissä on ongelmarakenteita ja laaja-alaisia kosteusvaurioita, joiden myötä koulujen perusparantaminen nykyaikaisiksi ja terveellisiksi koulurakennuksiksi tarkoittaisi purkamista niin, että jäljelle jää vain betonirunko.

Tämä taas olisi vastineen mukaan kalliimpi ratkaisu uudisrakentamiseen nähden. Joka tapauksessa rakennusinventoinnissa todetut rakennushistorialliset arvot menetettäisiin.

Eivät jäisi käyttöön

Rauma toteaa, ettei merkittävälläkään uudistamisella pystytä ratkaisemaan rakennusteknisiä haasteita, joita syntyy riskirakenteista ja perustamisratkaisuista.

–  Koulutoimintaa ei voida sijoittaa kiinteistöihin, joissa on tällaisia riskejä. Rauman kaupunki ei tule näihin rakennuksiin koulutoimintaa sijoittamaan missään vaihtoehdossa, koska sisäilmaongelmien poistumista ei kyetä takamaan. Kiinteistöt jäävät siis vaille käyttöä, kaupungin vastineessa todetaan.

Rauma huomauttaa myös, että kiinteistöissä on liikaa neliöitä verrattuna tilatarpeeseen. Rakennuskanta on lähes 16 000 neliömetriä, kun uudisrakennukseen sijoitettavien toimintojen tilatarve on noin 9 000 neliömetriä.

Rauma on suunnitellut käynnistävänsä Aron ja Nanun koulujen purkamisen sen jälkeen, kun uusi asemakaava on saavuttanut lainvoiman. Mahdollinen purkuajankohta olisi kuluvan vuoden kesällä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut