Rauma saanut valtiolta isot koronarahat koulutyön tueksi

Oppilaiden arjessa avustukset näkyvät aiempaa useampina käsipareina.

Rauman kaupunki on saanut poikkeusolojen vaikutusten korjaamiseen ison potin valtion jakamia korona-avustuksia. Sivistyksen toimialalle on tähän mennessä jaettu tähän tarkoitukseen yhteensä 807 000 euroa valtion rahaa.

Toimialajohtaja Soile Stranderin mukaan Raumalle tulleen rahan määrä on hieman jopa yllättänyt.

– Sanoisin, että nyt on tullut merkittäviä rahapotteja. Se on hieno asia, koska tiedämme kyllä, että tämä aika on tuonut haastetta tullessaan. Päätökset myös tulevat todella nopeasti, se on ollut aidosti positiivinen yllätys.

Rahaa ovat saaneet niin musiikkiopisto, museo kuin nuorten työpajakin. Suurin osa summasta on kuitenkin suunnattu koulumaailmaan.

Arjen perustyöhön

Lasten, nuorten ja heidän perheidensä tukemiseksi tarkoitetut rahat ovat tulleet opetus- ja kulttuuriministeriön kautta.

Korkein yksittäinen avustussumma, yli 450 000 euroa on myönnetty perusopetukseen. Rahalla palkataan toimialajohtaja Stranderin mukaan lisää resurssiopettajia ja koulunkäyntiohjaajia sekä lisätään tukiopetustunteja. Sama periaate on varhaiskasvatuksessa: lisää käsipareja arjen perustyöhön.

– Tämä on sitä, mitä koulut hyvin usein kaipaavat. Ne hyvät ja keskiverto-oppilaat pärjäävät poikkeusoloissakin mutta ne, joilla menee heikommin, heistä osalle myös ongelmia kasautuu enemmän.

Lukiossa uutta

Kouluihin lisärahat jaetaan oppilasmäärän mukaisessa suhteessa. Koulut ovat myös itse saaneet päättää, mihin ne kohdistavat rahansa.

– Toiset ottavat tukitunteja lisää. Osa, joilla potti on isompi, on ottanut resurssiopettajan, Soile Strander sanoo.

Lukion puolella koronarahoilla tehdään kokonaan uusi avaus ja palkataan opiskelijoiden tueksi psykiatrinen sairaanhoitaja. Stranderin mukaan korona on näkynyt ahdistuneisuutena oppilaissa ja opiskelijoissa.

Lisää voi tulla

Koko tukipotti voi vielä kasvaa, koska avustushakuja on edelleen ja esimerkiksi koulujen nuorisotyöhön suunnattu rahahakemus on vasta lähtenyt matkaan. Nähtäväksi jää myös, minkälaisia koronarahoja valtio jakaa ensi vuodelle.

Hallituksen budjettiriihen perusteella kuntatalouteen ja kuntien peruspalveluihin olisi tulossa ensi vuonna 1,45 miljardin euron tukipaketti.

– Kaikki yksiköt meillä seuraavat hakuja tosi tarkkaan ja olemme olleet hyvin aktiivisia rahan hakemisessa. Mutu on se, että isoimmat rahat ovat tulleet, mutta tuleeko vielä uusia eriä? Voi olla.

Sivistyksen koronarahat

Esi- ja perusopetus: Lasten, nuorten ja heidän perheidensä tukemiseen 457 567 euroa.

Lukio: Opiskelijoiden opintojen kertaamiseen, opinto-ohjaukseen ja opiskelijoiden jaksamisen ja hyvinvoinnin tukemiseen 110 274 euroa.

Musiikkiopisto: Etäopetuksen ja toiminnan kehittämiseen, toiminnan jatkuvuuden turvaamiseen ja toimintaedellytysten parantamiseen 107 000 euroa.

Varhaiskasvatus: Lasten ja perheiden tukemiseen 69 350 euroa.

Nuorten työpaja: 50 200 euroa.

Museo: Toiminnan ja palveluiden saatavuuden turvaamiseen 6 500 euroa.

Nuorten työpajan avustus on Lounais-Suomen aluehallintovirastolta, muut opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut