Rauma saattaa ryhtyä naapurikuntien kosintapuuhiin

Rauma voi jatkossa toimia kokoonkutsujana tulevissa kuntaliitoskeskusteluissa. Yhtä mieltä tästä ovat Rauman tuoreet johtavat päättäjät, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rainer Lehti (sd.) ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna Marva (kok.).

Jo nyt naapurikunnista on Marvan mukaan tullut selkeitä toiveita siitä, että Rauma seudun veturina ottaisi aiempaa aktiivisemman roolin.

– Nyt on tavallaan se hetki, kun joka kunnassa on uudet valtuustot. Kuntaliitoksista täytyy voida puhua, koska valtiovalta edellyttää tiettyä väestöpohjaa, jolla palvelut pystytään järjestämään, toteaa Marva.

Molemmat korostavat, ettei tarkoituksena ole puuttua kuntien itsemääräämisoikeuteen. Lehti määrittelee asian niin, että kahvikeskustelujen aika on ohi, nyt tarvitaan tahtotilaa.

Taustalla on halu saada aikaan yhteisratkaisu sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisesta.

– Naapurien kannattaa miettiä kaksi kertaa ihan Uuttakaupunkia myöten mitä sote-yhteistyö tarkoittaa. Onko parempi saada kattavat palvelut täältä vai Turusta, Lehti kysyy.

Tulevan sote-uudistuksen kantava ajatus on koota niin sanotut laajan perustason sosiaali- ja terveyspalvelut vähintään 50 000–100 000 asukkaan väestöpohjalle. Siihen ei Rauman noin 40 000 asukkaan panos yksin riitä.

Lue lisää keskiviikon Länsi-Suomesta.