Rauma sai kaapin johon kuka vain voi tuoda ja viedä ruokaa

Pääkirjaston ruokahävikkikaappi on tarkoitettu kaikkien kaupunkilaisten käyttöön.

Rauma sai eilen ruokahävikkikaapin pääkirjaston eteiseen. Se on kaupungissa uuden uutukainen idea, jonka toimintaperiaate on yksinkertainen. Kaappeihin kuka tahansa voi tuoda ruokaa ja elintarvikkeita ja niitä voi vapaasti ottaa sieltä mukaansa.

–Toivomme tietenkin, että kaapit menisivät tyhjäksi ja ruoka kiertäisi. Ihan kaikki, jotka haluavat vaikuttaa ruokahävikin vähenemiseen saavat tuoda ja viedä, projektipäällikkö Jaana Suksi sanoo.

Otettavaa on jo

Avajaispäivänä kuiva-ainekaapista löytyi muun muassa omenoita, hernekeittoa, vihreää teetä, juhlapöydän konvehteja, pippurisekoitusta, grillausmaustetta ja purkki latva-artisokkatahnaa. 

Pakkasen puolella tarjolla oli broileria paistileikkeinä ja ohuina fileeleikkeinä, sulatejuustolla täytettyjä lihapullia ja venäläistä metvurstia. Jääkaapista saattoi noukkia matkaansa glögiä ja eineslihapullia.

– Mieleistä syötävää saa ottaa omantunnon mukaan, Suksi toteaa.

Kotiruokakin kelpaa

Koska ideana on, että ihmiset tuovat kotoaan ylijäämää, ovat myös itse valmistetut ruoat ja leivonnaiset tervetulleita.

– Tuo sellaista ruokaa, mitä itsekin tykkäisit syödä. Jos lähdet matkalle ja sinulta jää lasagnea yli, sen voi pakata vaikka kahden henkilön annoksiin ja tuoda tänne, Suksi opastaa.

Lahjoitusruokaa ei turha byrokratia rasita. Eviran ohjeistuksen mukaan ruoka-apuun luovutettavat elintarvikkeet eivät ole valvonnan piirissä.

– Kukin tietenkin syö omalla vastuullaan.

Sopi hyvin kirjastoon

Tuotuun ruokaan liimataan aina tarra, johon merkitään ruuan valmistuspäivä, säilyvyys ja allergeenit. Lisäksi erilliseen vihkoon kirjataan annoksen tuojan nimi ja ajankohta.

Vetoapua ruokahävikkikaappien kokonaisuus saa nuorten työpajalta, joka pyörittää kirjaston kahvilaa. Pajalaiset tarkistavat kaappien tilanteen säännöllisesti, ja jos tuote ei liiku, se menee biojätteisiin.

Sijoituspaikkana kirjaston puolesta puhui myös keskeinen sijainti ja hyvät aukioloajat. Ovathan ovet avoinna myös sunnuntaisin kolme tuntia.

– Kirjaston pääpointti on kierrättää hengenravintoa, joten miksei muutakin ravintoa, Rauman kirjastopalveluiden johtaja Karri Hara huomauttaa.

Alkuun kokeiluna

Kaappi-idean Raumalle tuonut projektipäällikkö Suksi törmäsi alun perin ruokahävikkikaappiin erilaisissa seminaaritilaisuuksissa. Suksi toimii vetäjänä Rauman ja Eurajoen yhteisessä kiertotalousprojektissa.

Kotkassa kaappeja on neljä. Sinne konsepti rantautui Espanjasta, jossa se tunnetaan solidaarisuuskaappina.

– Kotkassa se on lähtenyt toimimaan hirveän hyvin ja ajattelin, että miksei samantyylisenä satamakaupunkina myös Raumalla, Suksi sanoo.

Alkuun kyse on puolen vuoden kokeilusta. Syyspuolella Raumalla tiedetään, ovatko kaupunkilaiset ottaneet ruokahävikkikaapin omakseen ja jatkuuko toiminta.

Ruokahävikkikaappi

Sijaitsee Rauman pääkirjaston aulassa ulko-ovista tullessa vasemmalla.

Kaappeihin voi tuoda itselle ylimääräistä ruokaa tai elintarvikkeita.

Kaappia on luvannut täydentää tarvittaessa myös K-Supermarket Arena.

Kuka vain voi ottaa ja viedä kotiinsa sisältöä kaapeista.

Kaapeissa on kuivamuonaa, pakasteita ja jääkaappitavaraa.

Itse tehty ruoka pakataan esimerkiksi kertakäyttöastioihin.

Paikan päältä saa pakkauksen kylkeen tarran, johon merkitään ruuan tiedot.

Kaappeihin ei toivota alkoholia, lääkkeitä, äidinmaidonvastiketta eikä eläinten ruokaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut