Rauma tähtää 2 miljoonan euron pikasäästöihin - pakkoja ei jaeltu

Uimalipun hintakorotus ei mennyt läpi. Kallis ympyrätyömaa pitää vielä perata.

| Päivitetty

Rauman talousjarrutus voisi kerryttää noin 2,08 miljoonan euron säästöt tänä vuonna, kaavailee kaupunginhallitus. Se päätyi suosittamaan pikasäästöjä, joilla taloutta aletaan tervehdyttää jo nyt.

Pakkoja tai velvoitteita ei tullut vaan suosituksia, joilla suitsia menoja.

Taustalla on Rauman vahvasti heikentynyt taloustilanne, jossa alijäämän odotetaan painuvan jopa -20 miljoonaan euron tänä vuonna.

– Korkeamman kädessä se on, että saadaanko säästöjä. Viesti on oleellisempi. Nyt tehdään jarrutus, jolloin jokaisen pitää arvioida toimintaansa tiukemmin ja taloustietoisuus lisääntyy, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.) sanoi.

– Siellä on paljon sellaista, että ei osteta tai ei matkusteta. Menojen jäädyttämisiä ja virkojen täyttämättä jättämisiä. Keneltäkään ei sinänsä oteta mitään suoraan pois, Leppikorpi jatkoi.

Uimista ei rokoteta

Säästöksi oli tarjolla myös sivistystoimialan esittämä uimahallimaksujen korotus, mutta tätä kaupunginhallitus ei hyväksynyt keinovalikoimaan.

– Minusta se ei ole sysäys oikeaan suuntaan. Olisi epäloogista korottaa uimahallimaksuja samaan aikaan kun ollaan huolissaan kuntalaisten terveydestä.

Lippumaksujen korotuksen arvioitiin kerryttävän 42 000 lisäeuroa kaupungin kassaan. Kaupunginhallitus päätti, että samanarvoinen säästö tehdään sen sijaan irtaimistohankinnoista.

Palkattomista suositus

Jarrua painetaan muun muassa hankintojen tekemisessä, sijaisten palkkaamisessa sekä ylitöiden teettämisessä sekä matkustamisessa, koulutuksissa ja seminaarireissuissa. Lisäksi jäädytetään kehittämismäärärahoja ja jätetään vakansseja täyttämättä.

Kaupungin työntekijöille suositellaan palkattomien vapaiden pitämistä vapaaehtoisesti 1. elokuuta alkaen. Säästöä arvioidaan kertyvän noin 150 000 euron edestä. Matkustuskäytäntöjä suitsimalla säästöä oletetaan kertyvän peräti 400 000 euroa.

Silti pahasti pakkaselle

Vaikka toimialojen esittämä tasapainotus toteutuisi nappiinsa, ei kaupungin ennustettu alijäämä paljon kahdesta miljoonasta eurosta kaunistuisi.

Ennusteen mukaan tilikauden alijäämä olisi noin -18 miljoonaa euroa, kun se ilman tasapainottamista olisi noin -20 miljoonaa euroa.

Pikaisten säästöjen ohella tekeillä on vuoteen 2022 ulottuva 15 miljoonan euron säästöohjelma Rauman talouden tervehdyttämiseksi. Se julkistetaan elokuussa.

Kiertoliittymän hinta hirvitti – päättäjiltä harvinainen veto

Metsotien liikenneympyrän urakka sai kaupunginhallituksen reagoimaan harvinaisella tavalla eli käyttämään otto-oikeuttaan.

Kaupunginhallitus puuttui teknisen valiokunnan kesäkuiseen päätökseen, jolla kiertoliittymän rakentamisesta päätettiin.

Urakoitsijaksi valittiin tuolloin Destia Oy 709 000 euron urakkahintaan. Kaupunki ehti jo eilen tiedottaa työmaan alkamisesta.

Kaupunginhallitus päätti kuitenkin keskeyttää hankinnan ja lähettää asian uudelleen valmisteltavaksi.

Tavoitteena on hakea nykyistä edullisempi ratkaisu kiristyneessä taloustilanteessa.

– Emme varsinaisesti hylänneet hanketta vaan vaadimme vaihtoehtoisia ratkaisumalleja toteuttamiseen. Seitsemänsadan tuhannen euron liikenneympyrä ei oikein sovi tämän talousohjelman toimeenpanovaiheeseen, Leppikorpi totesi.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, ettei päihdehaittojen torjuntaan tähtäävää Säästyis sotelt -kehittämishanketta toteuteta. Rahoitusta olisi tarvittu 55 000 euroa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut