Rauma tähtää nollavuoteen – kampuksesta ei tingitä

Budjetista päätettiin yhdellä äänestyksellä, kun autot ostetaan sittenkin omaksi.

| Päivitetty

Rauman ensi vuoden talousarvio tuli hyväksytyksi yhdellä muutoksella verrattuna kaupunginhallituksen esitykseen. Kyse oli täpärästä äänestyksestä, jossa valtuusto päätti äänin 22–20, 1 poissa, että se ei lähde hankkimaan uusia autoja autoleasingilla vaan ostaa autot omaksi.

Kyse on 150 000 euron määrärahalisäyksestä ensi vuodelle sekä kahdelle seuraavalle. Sitä esitti Rainer Lehti (sd.) Sari Seimelän (sd.) kannattamana. Äänestyksessä SDP sai tuekseen vasemmistoliiton kolme valtuutettua sekä Miika Yli-Karron (kesk.). Muut ryhmät olivat leasing-järjestelmän kannalla.

Tasapainoa haetaan

Valtuuston kokous sujui muutoin melko sävyisästi. Ensi vuoden talousarvio on tulokseltaan -3,79 miljoonan euroa eli alijäämäinen. Valtuusto päätti samassa yhteydessä, että ensi vuoden aikana taloutta tasapainotetaan niin, että vuoden päättyessä tulos on +/- 0 euroa.

Kaupunginhallitus ohjaa työtä. Alijäämä ei kuitenkaan puhuttanut valtuutettuja yhtä paljon kuin investoinnit. Niitä budjetti sisältää ensi vuodelle paljon, peräti yhteensä 33,5 miljoonaa euroa.

Uudenlaista rahoitusta

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.) huomautti, että investointitarpeet eivät ole syntyneet kuluvan vaalikauden aikana vaan mukana on paljon aiemmin tekemättä jätettyä.

Hän myös puolusti Karin kampuksen hanketta, joka tuo synergiaa kustannuksiin ja tulee koko oman paikkakunnan hyödyksi.

Tekninen toimialajohtaja, kaupunginjohtajan sijainen Tomi Suvanto nosti esiin, että kaupunki toteuttaa kaksi hanketta kaupungille uusilla rahoitusmuodoilla.

Noin 8 miljoonan euron uusi paloasema on tarkoitus toteuttaa kiinteistöleasingilla. Pääterveysaseman 14 miljoonan euron remontista kaupunki neuvottelee sairaanhoitopiirin kiinteistöyhtiön kanssa.

Leasing arvelutti

SDP:n ryhmäpuhuja Lehti huomautti, että Rauma tekee tänä vuonna syömävelkaa, mutta enää ensi vuonna ei tarvitse. Lehtikin oli sitä mieltä, että talonrakennushankkeista on varaa toteuttaa vain pieni osa. Leasingia ja vuokraratkaisuja hän piti kalliimpina kuin omia talousarviolainoja.

Paloaseman ja pääterveysaseman Lehti totesi nostavan vuosittaisia käyttömenoja jopa 1,6 miljoonaa euroa lisää. Myös kaupungin omia autoja Lehti piti taloudellisempana tapana kuin autojen leasingkäytäntöä.

Otso Huuska (kok.) toi myös esiin tarpeen jaksottaa investointeja. Kampuksesta ei kuitenkaan olla valmiita tinkimään, se kuuluu kokoomusryhmän mukaan hankelistan kärkeen "lyhentämättömänä ja osittamattomana".

Kaikki kampukseen

Helena Ollila (kesk.) muistutti, että talousarvion perusta tulee Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelmasta, joka tuo kuitenkin 12 miljoonan euron säästöt. Myös Ollilan mielestä Karin kampus on nyt ykkönen ja se pitää saada hoidettua kunnialla.

– Saadaan monta rempallaan olevaa asiaa hoidettua järjestykseen. Toinen puoli on se, että kun tämä tehdään, ei tehdä mitään muuta sinä aikana, ei liikenneympyröitä, ei puistoja, ei muita. Rahat menevät tähän.

Jami Toivonen (ps.) toi esiin, että Raumalla on edessään kaikkien aikojen investoinnit.

– Mutta mistä rahat? Maksukyvystämme huolehtimine on ensisijaisen tärkeää.

Toivonen huomautti, että talousarviossa sosiaali- ja terveystoimialan rahat olivat viime vuotista realistisemmalla tasolla. Tätä kiitteli myös Mirja Ylijoki (sd.).

Uimahalli tärkein

Tapio Ailasmaa (vas.) korosti Kaunisjärven hyvinvointikeskusta sekä tietenkin kampusta.

– Uimahalli on Rauman tärkein liikuntapaikka, sitä käyttävät kaikki vauvasta vaariin.

Elina Helamaa (vihr.) piti hyvänä, että nollatulosta hakiessa pallo heitetään valiokunnille. Erityisesti hän mainitsi teknisen toimialan, jonka esittämät VVR-säästöt olivat Helamaan mukaan vaatimattomat suhteessa muihin toimialoihin.

Sauli Ahvenjärveä (kd.) huoletti, että resurssit kuluvat lakisääteisiin tehtäviin, jotka taas painottuvat usein korjaaviin toimenpiteisiin.

– Kalleimmat palvelut ovat siellä elinkaaren viimeisissä vuosissa, kun kuitenkin pitäisi ennen kaikkea huolehtia nuorista, lapsista ja perheistä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut