Rauma teki päätöksen, johon se joutuu vielä palaamaan – raju tappiobudjetti herätti jo koulujen karsintapuheet

Moni Rauman päättäjistä väläytteli tarvetta säätää kaupungin palveluverkkoa. Talouden miinus todennäköisesti vielä pitenee.

| Päivitetty

Valtio leikkaa kuntien rahoja, mikä näkyy Raumankin taloudessa isona alijäämänä aiempien vuosien ylijäämäbudjettien sijaan. SDP:n ryhmäpuheen pitänyt Heidi Hiljanen (seisomassa) totesi, että talousarviosyksy on ollut erilainen kuin muutamaan vuoteen.

Kävi kuten niin monena peräkkäisenä vuotena aiemminkin. Rauman kaupunginvaltuusto ei tehnyt muutoksia ensi vuoden talousarvioon vaan hyväksyi sen sellaisenaan.

Viime vuosista poiketen valtuustolla oli päätettävänään vahvasti alijäämäinen budjetti. Tulosviivalla lukee peräti -8,9 miljoonaa euroa.

– Onpahan ollut erilainen talousarviosyksy kuin pariin vuoteen. Aiempien vuosien ylijäämäisten talousarvioiden jälkeen saatiin tänä syksynä lunta tupaan ja kylmää vettä niskaan, aloitti SDP:n ryhmäpuheen pitänyt Heidi Hiljanen.

Rauman ensi vuoden talousarvio laadittiin alun alkaenkin alijäämäisenä valtionosuuksien leikkauksen vuoksi.

– Lopullinen valtionosuuksien määrä kiristi kuntatalouden kukkaroa vielä pelättyäkin enemmän, Hiljanen jatkoi.

Hiljanen vakuutti kuitenkin, että Rauman vahva taseen ylijäämä mahdollistaa talouden hallitun tasapainottamisen ilman äkkijarrutuksia.

Talousarviokokous nuijittiin Rauman valtuustosalissa läpi muutamassa tunnissa. Etualalla valtuutettu Jami Toivonen (ps.).

Asiaan palataan

Rauman ensi vuoden talouden miinusmerkki kasvanee vielä, sillä valtiovarainministeriö ilmoitti yllättäen kesken marraskuun, että se leikkaa valtionosuuksia vielä lisää.

Rauman kohdalla lisäleikkaukseksi arvioidaan 3 miljoonaa euroa aiemman 10 miljoonan euron leikkauksen päälle. Budjetissa ei tätä ollut vielä huomioitu.

Valtuusto päätti, että kun kokonaistilanne selviää, talousarviota muutetaan sen mukaisesti viimeistään ensi kesänä. Samalla käsitellään Rauman uusi talousohjelma, joka sekin tulee nyt työn alle.

Verkko esiin

Monella valtuutetulla oli jo mielessä tarve alkaa karsia Rauman palveluverkkoa. Sari Pettersson (kok.) oli yksi puhujista, joka toi esiin tarpeen kiristää vyötä.

– Kouluverkkokeskustelu on nostettu pöydälle ja koko ajan vähenevä lapsimäärä tulee pakottamaan meidät vaikeiden ja jopa kipeiden ratkaisujen äärelle, Pettersson totesi.

– Valitettavasti väestökehityksemme vaatii myös pikaisia keskusteluja kouluverkosta, Marianna Hanni (vihr.) säesti.

Tomi Vainio (ps.) piti ryhmänsä puheen valtuustosalin puhujapöntöstä.

Tomi Vainio (ps.) toi esiin, ettei kaupunki ole omalla toiminnallaan aiheuttanut alijäämää vaan kyse on valtionosuuksien kiristyksestä sekä sote-uudistuksesta.

– Se on faktaa, että kaupungin tulee omilla toimillaan kuroa alijäämää. Menojen osalta on löydyttävä säästöjä ja kaupungin palveluverkkorakennetta on tarkasteltava kriittisesti, Vainio sanoi.

Terveisiä Helsinkiin

Helena Ollila (kesk.) mainitsi niin ikään, että kaupungin palveluverkon on oltava terve. Lisäksi hän lähetti valtionosuuksista terveisiä Helsinkiin ja toivoi valtiolta parempaa ennustettavuutta.

– Kunta ei pysty äkkijarrutuksiin eikä käsijarrukäännöksiin.

Rauman virkapaketin Ollila huomasi laihtuneen takavuosista.

– Oikeastaan ainoa kokonaan uusi on turvallisuuspäällikkö. Se kuvaa aika hyvin tätä aikaa.

Sauli Ahvenjärven (kd.) huoli kohdistui järjestöihin, joiden hän pelkäsi joutuvan väliinputoajiksi sote-uudistuksen myötä.

Miika Rantanen (vas.) puolestaan muistutti tilakysymyksistä, että kaupungille jää runsaasti tyhjiä neliöitä, kunhan hyvinvointialueen toimitilaratkaisut toteutuvat.

Kaupunginjohtaja Esko Poikela ja valtuutettu Matias Marttinen (kok.) vaihtoivat pari sanaa ennen budjettikokouksen alkua.

Tarkalla seulalla

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.) sanoi hänkin suorin sanoin, että valtuuston tehtävänä on jatkossa Rauman talouden tasapainottaminen.

Itse talousarvioprosessista hän totesi, että kaupunginhallitus piti talousseminaaripäivän ennen kuin kaupunginjohtaja julkisti oman talousarvioesityksensä.

– Järjestys oli hyvä. Poliittinen tahto ja henki tulivat seminaarissa esille, ja se näkyy myös lopputuloksessa. Talousarvio tukeutuu strategiaan.

Kaupunginjohtaja Esko Poikelan mielestä Rauman ei tarvitse painaa kriisinappia, vaikka taloutta onkin tarkoitus ensi vuonna käydä tarkalla seulalla läpi.

Poikelan mukaan myös "riittäviä rakenteellisia ratkaisuja" tulee tehdä.

Ei muutoksia

Budjetti-illassa nähtiin vain yksi äänestys, mutta se ei tuonut muutoksia. Susanna Ruponen (vas.) esitti Lapin yleisurheilun kentän remontin rahoja karsittavaksi 100 000 eurosta 30 000 euroon.

Lisäksi Ruponen olisi varannut Kuovin laajennukseen ja perusparannukseen yhteensä 300 000 euroa, kun varattuna oli vain 100 000 euroa.

Valtuusto äänesti muutosesitykset nurin selvin luvuin 39–3. Vain vasemmistoliiton ryhmä oli muutosten kannalla.

Poimintoja investonneista

Karin kampus 6,6 miljoonaa euroa, yhteensä 75,4 milj.

Uotilanrinteen monitoimikeskus 34,1 milj.

Nanunkallion koulu ja valmistuskeittiö 24,3 milj.

Uusi päiväkoti (tod.näk. Nanunkallioon) 4,1 milj.

Raatihuoneen peruskorjaus 2,7 milj.

Saariston kehittäminen 2,1 milj.

Keskuspuisto ja jääpuisto 2 milj.

Lapin yleisurheilukentän remontti 100 000 euroa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut