Rauma torjuu valituksen arvolampuista – Iso-Hannun valaisimien vuosi on ollut värikäs

Keskiössä on kiista siitä, ovatko elokuvateatterin valaisimet osa kiinteää sisusta vai eivät.

Kiista elokuvateatteri Iso-Hannun valaisimista on siirtynyt oikeussalin puolelle.Raumalaisyrittäjä Riku Räsänen on valittanut omistamiaan valaisimia koskevasta purkukieltopäätöksestä Turun hallinto-oikeuteen.Rauman kaupunki antoi tiistaina oman lausuntonsa koskien RPR Invest Oy:n ja Kinorauma Oy:n nimissä jätettyä valitusta.Lausunnossaan kaupunginhallituksen kaavoitusjaosto torjuu valituksen ja vaatii, että oikeus hylkää sen kokonaisuudessaan.

Yrittäjä: loukkaa elinkeinovapautta

Yrittäjä Räsäsen mukaan päätös evätä poikkeamislupa valaisinten purkamisesta on tehty virheellisen tulkinnan perusteella.Päätös loukkaa yrittäjän mukaan elinkeinovapautta ja rajoittaa yrityksen määräämisvaltaa sen omaisuuteen.

Kaupungin mukaan valaisinasia on sen sijaan vaatinut poikkeamislupakäsittelyä. Valituksessa ei ole kaupungin mielestä tuotu esiin mitään sellaista, mikä ei ollut tiedossa poikkeamisluparatkaisua valmisteltaessa ja päätettäessä.

Kiinteää vai irtainta sisustusta?

Oikeudessa kiistellään siitä, ovatko valaisimet osa teatterin kiinteää sisustusta vai eivät.

Räsänen mukaan valaisimet eivät ole rakennuksen osia. Asialla on hänen mukaansa laajempi merkitys koko Vanhan Rauman rakennuskantaan ja niiden omistus- ja muutosoikeuksiin.

Yrittäjä katsoo, että valaisimet eivät ole osa rakennuksen kiinteää sisustusta eivätkä yleisvalaisimia vaan ne liittyvät esitystekniikkaan. Valaisinten mallia ei myöskään ole määritelty rakennusluvassa ja valaisimet on uusittu jälkikäteen.

Asia etenee kaavoituksen kautta

Kaupunginhallituksen kaavoitusjaosto eväsi viime joulukuussa haetun poikkeamisluvan valaisinten irrottamiseen teatterin tiloista. Syynä oli, etteivät lain mukaiset poikkeamisluvan edellytykset täyttyneet ja asia pitää ratkaista asemakaavoituksen yhteydessä.

Kaavoituksessa katsottiin, että valaisimet ovat mahdollisesti osa rakennusta ja niiden purkaminen on rakennuksen osan purkamista. Poikkeamislupakäsittely vaadittiin, koska Vanha Rauma on keskeneräisen kaavamuutoksen vuoksi rakennuskiellossa.

Elokuvateatterin pääsalin seinävalaisimet olivat jo menossa kaupattaviksi Hagelstamin huutokaupassa Helsingissä.

Asiantuntijat kiinteän kannalla

Ely-keskuksen, Museoviraston ja Designmuseon lausunnot tukivat näkemystä, että valaisimet ovat osa elokuvateatterin kiinteää sisustusta.

Lamppujen on sanottu olevan muotoilija Paavo Tynellin suunnittelemia. Designmuseon lausunnon mukaan valaisimien suunnittelijasta ei ole varmuutta, vaikka ne varmuudella ovat Tynellin perustaman Taito Oy:n valmistamia.

Kaupunginhallituksen kaavoitusjaosto on katsonut, että vaikka Iso-Hannun valaisimia käsitellään osana kiinteää sisustusta, ei se tarkoita linjanvetona sitä, että kaikkia Vanhan Rauman valaisimia tulisi suojella.

Asuinrakennuksissa käytetyt tavanomaiset kattovalaisimet ovat jaoston mukaan selkeästi irtaimistoa.

Elokuvateatteri Iso-Hannun valaisimia verrataan esimerkiksi Vanhan Rauman käsintehtyihin kaakeliuuneihin, uusrenessanssiajan koristeellisiin panelointeihin, hirsisiin väliseiniin tai entisen rukoushuone Posellin kattokruunuihin.

Valaisimien vaiheet

Viime vuoden syyskuussa kävi ilmi, että elokuvateatteri Iso-Hannun seinä- ja pylväsvalaimiset ovat menossa myytäviksi Hagelstamin huutokaupassa Helsingissä.

Lokakuussa lamput vedettiin huutokauppamyynnistä, koska Varsinais-Suomen ely-keskus asetti ne vaarantamiskieltoon.

Joulukuussa Rauman kaupunginhallituksen kaavoitusjaosto hylkäsi lamppujen irrottamista koskevan poikkeamislupahakemuksen.

Jaosto katsoi, että elokuvateatterin sisätilojen ja valaisimien suojelu tulisi ratkaista asemakaavoituksen yhteydessä.

Yrittäjä Riku Räsäsen omistamat RPR-Invest Oy ja Kinorauma Oy jättivät asiasta valituksen Turun hallinto-oikeuteen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut