Rauma valmistelee koulujen suurta hankintaa, jolla varaudutaan koronakevään jälkeiseen syksyyn

On mahdollista, että koulua käydään elokuusta lähtien vuoroviikoin.

Rauma valmistelee koululaisille suunnattua suurta tietokonehankintaa parhaillaan. Asia kävi ilmi Rauman kaupungin korona-aiheisessa etätiedotustilaisuudessa, jossa asiasta kertoi kaupungin sivistystoimialajohtaja Soile Strander.

Raumalla ei ole aiemmin ollut peruskoululaisten käytössä kaupungin hankkimia tietokoneita. Ostosuunnitelmat kohdistuvat Chromebook-tietokoneisiin, joilla on tarkoitus varustaa ainakin osa peruskoulun ikäluokista.

Etänä ehkä vuorotellen

Vielä ei ole Stranderin mukaan varmaa, kyetäänkö kannettavat tietokoneet hankkimaan kaikille luokka-asteille välillä 4.–9.

– Ensi syksyksi pyrimme koneistamaan useampia ikäluokkia tässä kaupungissa. Iso haaste on, että Rauma on jälkijunassa laitekannan osalta ja sitä pyritään merkittävästi syksyksi parantamaan.

Hankintojen taustalla vaikuttaa koronatilanne. Valtakunnassa ollaan parhaillaan uudistamassa perusopetuslakia, ja ainakin etäopetus ollaan kirjaamassa lakiin. Nykyinen laki tuntee vain lähiopetuksen.

– Syksyllä saattaa esimerkiksi lähiopetus ja etäopetus vuorotella viikoittain, mutta tämä on vain spekulaatiota. Tähän kuitenkin varaudutaan laitteistohankinnoilla eli ikäluokkia pyritään laitteistamaan syksyä ajatellen, Strander sanoo.

Syksyyn liittyy arvailua

Kun koulut avattiin kevätlukukauden viimeisiksi viikoiksi, koulusta jäi pois 13 prosenttia raumalaisisista peruskoulujen oppilaista. Päänvaivaa koulujen avaamisessa tuottivat Stranderin mukaan paitsi opetusjärjestelyt myös ruokailujen ja koulukuljetusten järjestäminen.

– Kyllä koulujen aukeaminen meitä tosi paljon pohditutti, mutta kaiken kaikkiaan tämä 2,5 viikkoa sujui erittäin hyvin.

Tulevana syksynä ei voida kuitenkaan Stranderin mukaan jatkaa samaan tapaan.

– Valtakunnallista tuntijakoa ja lakisääteistä opetussuunnitelmaa on käytännössä mahdotontonta tällä tavalla järjestää. Se ei onnistu. Syksyä ajatellen tämä oli harjoitus, ja nyt jatkuu kiivas valmistelu eli varautuminen syksyyn.

– Kukaan ei tässä maassa tiedä, mikä on tilanne elokuussa, joten täytyy toivoa, että osaamme arvata oikein.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut