Rauma yhä myönteisissä talousnäkymissä – pakkastulosta ei ole näköpiirissä tälle vuodelle

Alun perin tulokseen ennustettiin etumerkiksi miinusta.

Rauman kaupungintalolta kiirii myönteisiä uutisia talouden suhteen, tosin auttajana asiassa toimivat valtion kuntiin kohdistamat koronatukitoimet. Kuva: Juha Sinisalo

Rauman talouden odotetaan edelleen pysyvän plussan puolella tänä vuonna. Tuorein tulosennuste kattaa vuoden ensimmäiset yhdeksän kuukautta eli edustaa syyskuun lopun tilannetta.

Ennuste on edelleen sama kuin talouden puolivuotisraportissa, jonka mukaan Rauma saavuttaa ylijäämätuloksen tänä vuonna.

Arvioitu tulosennuste on 3 miljoonaa euroa, kun alun perin etumerkin piti olla miinus ja tuloksen 3,7 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Valtio on avittanut koronan takia

Rauman verotulot ja valtionosuudet ovat tänä vuonna nousseet merkittävästi verrattuna viime vuoteen. Raumaa auttavat monen muun kunnan tapaan valtionhallinnon koronatukitoimet, jotka näkyvät tulopuolen kertymässä.

Tähän mennessä Raumalle on kertynyt verotuloja 10,62 miljoonaa euroa ja valtionosuuksia 13,64 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuoden syyskuun lopussa.

Kun vuotta on kulunut kolme neljäsosaa, kaupungin vuosikate oli 22,73 miljoonaa euroa, mikä on 24,07 miljoonaa euroa viime vuotta parempi luku.

Vuosikate kertoo, paljonko juoksevien menojen jälkeen rahaa riittää investointeihin ja lainanlyhennyksiin. Viime vuonna ei riittänyt, ja lopputuloksena oli -13,7 miljoonaa euroa pakkasen puolelle painunut tilinpäätös.

Tiukkaa kuria on ohjeistettu

Investointeja on Raumalla tehty liikelaitokset mukaan luettuna 10,43 miljoonaa euroa syyskuun loppuun mennessä. Kaupungin kassassa oli rahaa 23,18 miljoonaa euroa.

Lainat olivat 54,94 miljoonaa euroa, josta pitkäaikaista lainaa oli 51,94 miljoonaa euroa ja lyhytaikaista 3 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitus käsittelee syyskuun tilanteen mukaista talouden toteutumaa ja tulosennustetta maanantaina. Asia annetaan tiedoksi kaupunginvaltuustolle sen marraskuun lopun kokouksessa.

Kaupunginhallitus on kahteen otteeseen, helmikuussa ja kesäkuussa, ohjeistanut toimialoja aktiiviseen otteeseen asetettujen taloustavoitteiden saavuttamiseksi. Sama ohjeistus on tarkoitus antaa tälläkin kertaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut