Rauma yhteisnäyttelyn pääosassa

Rauno Luttisen ja Yrjö Varjanteen Raumlaissi ja muit semssi -näyttely täytti Sepän talon.

Rauno Luttisen ja Yrjö Varjanteen Raumlaissi ja muit semssi -näyttely on esillä Sepän talolla 30.6. asti. Luttisen auringonkukat-maalaus kuvittaa Hannulan kesäkonserttijulistetta. Heinäkuun 30. päivä järjestettävän Laulu vapauden soi -konsertin tuotto menee Ukrainan hyväksi.

Pyhärantalaisen Rauno Luttisen ja raumalaislähtöisen, nykyään Jyväskylässä asuvan Yrjö Varjanteen yhteisnäyttely Raumlaissi ja muit semssi avautui maanantaina Sepän talolla.

Kesäkuun loppuun asti jatkuva näyttely siirtyy heinäkuussa Pyhärannan Hannulaan, jossa se täydentyy lisäteoksilla.

Sepän talon uutuusnäyttelyn nimi viittaa maalausten aiheisiin, joissa pääosassa on Rauma ja sen tutut maisemat – ”muit semssi” ovat puolestaan muotokuvia sekä puisto- ja ravintolaympäristöjä muualta.

Luttisen värikkäät akryylimaalaukset ja Varjanteen hillitymmän sävyiset akvarellit koristavat nyt Sepän talon rustiikkisia huoneita sulassa sovussa.

Ystävä ehdotti näyttelyä

Se, miten nämä kaksi taiteilijaa päätyivät esittelemään teoksiaan saman katon alle, on seurausta Luttisen ystävän, Juha Impun vinkistä.

– Hän oli katsellut netissä olevia teoksiani ja ajatellut niiden sopivan hyvin yhteen Yrjön akvarellimaalausten kanssa; siitäkin huolimatta, että ne ovat tyyliltään erilaisia, Luttinen selvittää.

Imppu tunsi Varjanteen ja hänen taiteensa jo entuudestaan, sillä miehet olivat aikoinaan koulukavereita.

– Tämä on nyt ensimmäinen kerta, kun tuon taidettani Raumalle. Aiemmin teoksiani on täälläpäin ollut esillä Uudessakaupungissa sekä Pyhärannan Santtiolla, Varjanne kertoo.

Hän on tehnyt myös useita kirjankuvituksia etenkin Uudenkaupungin merihistorialliselle yhdistykselle.

Yrjö Varjanne on maalannut akvarellin majakkalaiva Relanders Grundista.Kuva: Elina Helkelä

Mistä värit tulevat?

Muotokuva- ja maisemamaalaukseen erikoistunut Luttinen on pitänyt vuodesta 1993 lähtien viitisenkymmentä yksityisnäyttelyä eri puolilla Lounais-Suomea sekä Saksassa.

Sepän talon näyttelyyn hän on tuonut maalauksiaan muiden muassa Kirstin talosta, Naulamäestä, torista sekä Kirkko- ja Pajasilloista. Luttinen on maalannut myös Helsingin Esplanadin puiston sekä puistoja Ranskasta ja Saksasta.

– Lisäksi minulla on täällä ihan erillinen ”naistenhuone”, johon on päätynyt muotokuvia Rauman seudulla tunnetuista naisista.

Vuonna 2002 kokopäiväiseksi kuvataiteilijaksi siirtynyt Luttinen kertoo maalanneensa aina voimakkailla, puhtailla väreillä.

– En ymmärrä itsekään, mistä värit tulevat. Jopa talvisissa maalauksissanikin on paljon väriä, hän toteaa naurahtaen.

Levynkansi innoittajana

Yli 30 vuotta soitonopettajana Jyväskylässä toiminut musiikkitieteen maisteri Yrjö Varjanne aloitti akvarellien maalaamisen jo 1970-luvun lopulla.

– Näin opiskelukaverini luona upean LP-levyn kannen, jonka päättelin olevan akvarellimalaaus. Sen innoittamana ryhdyin itsekin maalaamaan. Myöhemmin minulle selvisi, ettei levynkansi ollutkaan akvarelli, mutta siinä vaiheessa akvarellimaalaus oli jo vienyt minut mennessään, hän kertoo.

Varjanteen Sepän talon näyttelyn teokset ovat pääasiassa merimaisemia ja mereneläviä, mutta joukossa on myös tuttuja raumalaisia maamerkkejä, kuten Seminaarin Myllymäki, kenkätehdas ja sataman vanha tullikamari.

Varjanne on taiteilijavuosiensa aikana ollut varsin tuottelias, sillä hänellä on kotonaan noin 800 akvarellimaalausta.

Raumlaissi ja muit semssi -näyttely Sepän talolla (Alfredinkatu 3) 30.6. asti. Näyttely avoinna ma–to klo 12–18, pe–su klo 12–16. Vapaa pääsy.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut