Rauma yllätti argentiinalaistaiteilijan – täällä voi jopa eksyä

Jorge Castro on kärvistellyt pakkasessa ja nauttinut hiljaisuudesta, silti taidettakin on syntynyt.

Rauma on ollut Jorge Castrolle jotain aivan muuta kuin kahden miljoonan asukkaan Córdoba, joka on eteläamerikkalaisittain täynnä värejä ja ääniä – ja melua ympäri vuorokauden. Raumalaiset saavat tilaisuuden kurkistaa Córdoban maisemiin Castron videoinstallaation kautta.

Jorge Castro tiesi minne oli tulossa, kun saapui taiteilijaresidenssiin Raumalle joulukuussa. Hän hankki kotikaupungistaan Argentiinan Górdobasta erään vaateliikkeen viimeisen talvipalttoon, ja kaikki tutut ihmettelivät, missä hän sitä tarvitsisi.

Reilu kuukausi Suomen talvea on osoittanut, että kunnon takille on ollut käyttöä.

Suomessa argentiinalainen mediataiteilija on ensimmäistä kertaa. Riittävä varustus on pitänyt lämpimänä, mutta kylmyys oli kuitenkin sen verran sokki, että heti residenssin alussa hän nauraa eksyneensä Vanhassa Raumassa.

– Pakkasta oli -17. Tuntui, etten näe mitään. Lopulta olin ihan kulman takana.

Melusta retiriittiin

Rauma on ollut jotain aivan muuta kuin kahden miljoonan asukkaan Córdoba, joka on eteläamerikkalaisittain täynnä värejä ja ääniä – ja melua ympäri vuorokauden.

Castro näyttää läppäriltään videoitaan, joissa hän on kuvannut kotikatujen ihmisvilinää time lapse -tekniikalla.

– Eteläamerikkalaiset kaupungit ovat kuin värikkäitä legopalikoita.

Hän puhuu jo ”näkösaasteesta”, koska ulkomainoksia on niin paljon ja niitä käytetään hallitsemattomasti.

– Helsinki, joka on iso kaupunki, ei näytä siltä, koska mainoksia ei ole eikä meteliä.

Saati sitten Rauma.

– Täällä on niin hiljaista. Olen nukkunut kuin lapsi.

Eksotiikkaa talven keskelle

Mediataiteilija on hyödyntänyt Suomen talvea myös töissään. Hän on innostunut napsimaan valokuvia pakkasella vanhojen talojen ikkunoihin ilmestyvistä jääkukista. Niitä hän on haastattelupäivän aamunakin ottanut torin kulmassa sijaitsevan tyhjän liiketilan yläkerran ikkunoista.

Kuninkaankatu 24 katutason ikkunoille sen sijaan on tulossa hieman kesäisempiä kuvia. Ne ovat esillä Lumen-valotapahtuman ajan 10.–13.1. Teemana on luonto.

Castron Lähimaisema-videoiden maisemat on kuvattu dronella Córdoban ympäristössä. Kaupunki sijaitsee keskellä Argentiinaa vuorten, jokien ja järvien ympäröimänä.

Maisemat ovat ylitsevuotavan kauniita.

– Silti, usein kun katsoo kuvia tarkkaan, näkee, että jossain keskellä ei mitään, kuvassa on aina myös muovipullo.

Kauniit maisemat nostavatkin esille huolen kotimaan ympäristöstä. Latinalaisessa yhteiskunnassa kiertotalous ei toimi samalla tavalla kuin Euroopassa.

– Me emme pidä huolta luonnostamme, koska sitä on niin paljon kaikkialla ympärillämme.

Parempi kuin pussillinen uusia

Toistaiseksi liiketilan ikkunat loistavat vielä maidonvalkoisina, vai pitäisikö sanoa piimän. Castro ja Raumarsin toiminnanjohtaja Hannele Kolsio ovat maalanneet lasit piimällä. Vanha hyväksi havaittu heijastusmenetelmä, josta multimediatuotannon professori on innoissaan.

– Mahtavan ekologista! Minun piti matkustaa Suomeen saakka löytääkseni tämä!

Castroa alias Fisternniä pidetään yhtenä elektronisen taiteen pioneereista Argentiinassa. Hän kertoo nettisivuillaan työstävänsä videoinstallaatioita, joissa hän yrittää ”vangita hetken taikaa ja median runoutta videon tai äänien avulla”.

Córdoban yliopistossa opettavalla Castrolla on pitkä ura alallaan, ja hän on nähnyt teknologian suuren mullistuksen. Viime vuosina hän sanoo tosin kääntäneensä katsettaan jo hieman historiaan. Hän kertoo opiskelijoistaan, jotka ahersivat innokkaasti 3D-teknologian kanssa.

– Lopputulokset olivat huonoja. Nyt olemme menneet taaksepäin ja keskittyneet siihen, miten otetaan hyviä valokuvia. Joskus asioita voi tehdä yksinkertaisemmin.

Castro onkin sitä mieltä, että emme enää tarvitse lisää teknologiaa ympärillemme, teknologiaa kyllä, mutta aiempaa parempaa.

Suomessa hän on luomassa myös kontakteja, ja onkin menossa ensi viikonloppuna Lux Helsinkiin.

Seuraavana viikonloppuna Castro on raumalaisen äänitaiteilija Heikki Vastialan kanssa esiintymässä livenä Porin Radiotalossa.

Jorge Castro alias Fisternni

Syntynyt 1967.

Raumars taiteilijaresidenssissä joulu–tammikuun ajan työskentelevän argentiinalaistaiteilija.

Mediataiteilija ja multimediatuotannon professori Córdoban yliopistosta.

Pitää Córdobassa La Cúpula -taidegalleriaa ja medialabia, joka järjestää näyttelyitä, konsertteja ja residenssejä ulkomaisille taiteilijoille.

Castro johtaa Santo Noise Sound Art äänitaiteen ja kokeellisen musiikin festivaalia, sekä osallistuu elektronisen musiikin, kuva- ja valotaiteen festivaaleille, biennaaleihin ja näyttelyihin ympäri maailmaa.

Lähimaisema-videot Kuninkaankatu 24:n ikkunalla Lumen valotapahtuman ajan 10.–13.1.

Pitää mediataidetyöpajan Rauman kansalaisopistossa 20.–21.1. Opetus on englanniksi.

Live-esiintyminen Lux Helsingissä 19.1. ja Porin Radiotalossa 20.1.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut