Raumalainen Aila Salo valittiin Vuoden Lotaksi – "Tämä on kiitos koko Rauman yhdistyksen toiminnalle"

Raumalainen Aila Salo valittiin Vuoden Lotaksi. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Lotta Svärd Säätiö on valinnut vuoden 2020 Lotaksi raumalaisen Aila Salon.

Jo vuonna 1937 pikkulottiin liittynyt Aila Salo on työskennellyt uutterasti lottaperinteen säilyttämisen, tallentamisen ja näkyväksi tekemisen puolesta. Aila Salo oli mukana vuonna 1992 perustamassa Suomen Lottaperinne-yhdistystä (nyk. Suomen Lottaperinneliitto ry) ja hän oli myös itseoikeutetusti Lottaperinne-yhdistyksen ensimmäisen hallituksen jäsen.

Samana vuonna hän kutsui kotiinsa joukon lottaperinnetyöstä kiinnostuneita naisia ja tällä joukolla perustettiin Raumalle Lottaperinne Rauma ry, jonka varapuheenjohtajana Aila toimi yli 10 vuotta.

– Olen tosi hämmästynyt tästä päivästä, ja myös Suomen mylläkästä. En pelkästään siitä, että hallitus melkein kaatuu. Mutta että Purjehtijankatu on tuollainen, Salo aloitti juhlapuheensa.

– Esitän kaikille nöyränä kiitoksen, jotka ovat minut nimenneet. Käsitykseni lottajärjestössä toimimisesta on ollut aina me, ei minä. Tämä on ryhmätyötä. Vuoden lotan valitseminen Raumalta tarkoittaa yhdistyksemme työn noteeraamista valtakunnallisella tasolla, Aila Salo kiitteli.

Aila Salo on Suomen Lottaperinneliitto ry:n kunniajäsen ja Lottaperinne Rauma ry:n kunniajäsen. Hänen ansionsa lottaperinnetyön saralla ovat valintaperusteiden mukaan kiistattomat. Salo on ollut aloitteellinen, kun Suomen Lottaperinneliitto ry:lle saatiin heti liiton toiminnan alkuvaiheessa käyttöön arvokasta heraldiikkaa. Aila Salon aloitteesta liitolla on nyt käytössään muun muassa varta vasten suunniteltu jäsenmerkki, ansiomerkki ja puheenjohtajan hopeinen kääty.

Aila Salolle vapaaehtoisen maanpuolustustyön tärkein toimintamuoto oli aikanaan työ Lottajärjestössä ja nyttemmin työ lottaperinteen vaalimisen hyväksi.

Lotta Svärd Säätiön vuodesta 2007 alkaen myönnettyyn palkintoon voidaan valita lottatyössä ansioitunut henkilö tai lottahengessä uutterasti toisten hyväksi toiminut suomalainen nainen. Kunniamaininta voidaan myöntää myös yhteisölle, joka täyttää edellä luetellut kriteerit.

Vuoden Lotta palkitaan arkkitehti Marja Hämäläisen suunnittelemalla numeroidulla Lottakorulla sekä kunniakirjalla.

Aila Salo pääsi erittäin arvostettuun joukkoon, sillä aikaisempina vuosina Vuoden Lotta kunniamaininnan on saanut muun muassa Riitta Uosukainen ja Elisabeth Rehn.