Raumalainen Jaana vetää jopa neljää kimppalottoporukkaa – tunnistautumisen myötä nykyisenlainen pelaaminen tuskin enää onnistuu: "Kyllähän se harmittaa"

Veikkauksen arvontapelien johtaja Ville Venojärvi uskoo, että porukkapelaamisen suosio saattaa jopa kasvaa, vaikka muutos vaatiikin aluksi totuttelua.

Raumalainen Jaana Närvi ostaa kimppalottokuponkinsa usein Uotilan K-Marketista. Hän on pyörittänyt neljää eri peliporukkaa jo yli kymmenen vuoden ajan. Nyt pelaaminen muuttuu tunnistautumisvaatimuksen myötä, ja pelkona on, että ainakin osa pelaajista jää pois.

Raumalainen Jaana Närvi on vetänyt neljää kimppalottoporukkaa yli kymmenen vuoden ajan. – Ne ovat kaveriporukan lottoja, jokaisessa on kymmenen ihmistä mukana. On ollut miesten porukkaa, naisten porukkaa ja vähän sekalaistakin, Närvi kertoo.

Kymmenen viikkoa kerrallaan pyörivissä lottolapuissa on Närville oma hommansa: rahojen kerääminen, pelien ostaminen ja voittojen jakaminen vaatii aikaa ja vaivannäköä.

– Sunnuntaisin aina laitan sitten Whatsapp-ryhmään tiedot, että miten on mennyt. Mutta aina tämä on sellainen oma kiva pieni jännityksensä. Eikä kukaan oikein raaski jäädä poiskaan, kun ei tiedä, jos iso voitto tuleekin juuri siihen hetkeen, Närvi nauraa.

Jokaisen jäsenen pitääostaa oma osuutensa

Porukkapelaaminen tässä muodossaan ei kuitenkaan jatkossa välttämättä enää onnistu.

Viime vuonna voimaan tulleen uuden arpajaislain myötä myös kuponkipelit ovat siirtymässä pakollisen tunnistautumisen piiriin toukokuun 15. päivästä alkaen.

– Siitä seuraa se, että asiakkaiden pitää henkilökohtaisesti ostaa omat pelinsä, kertoo Veikkauksen arvontapelien johtaja Ville Venojärvi.

Tällä on seurauksensa myös porukkapeleille. Käytännössä jokaisen porukan jäsenen pitäisi tunnistautua ja ostaa oma osuutensa pelistä samasta myyntipaikasta.

– Se olisi varmaan se tyypillinen tilanne, että myyntipaikka jakaa osuudet ja sitten jokainen jäsen ostaa oman pelinsä samaan aikaan, Venojärvi sanoo.

Yleensä paikalla pitäisi olla samaan aikaan

Pitäisikö jokaisen porukan jäsenen siis olla peliostoksilla yhtä aikaa?

– Teknisesti on mahdollista, että myyntipaikka tekee asiakkaan pyynnöstä itse porukkapelin, ja myy niitä vain tietyille porukkaan kuuluville ihmisille. He voivat ostaa osuuden itselleen sopivana aikana, mutta myyjän pitää silloin jotenkin tuntea ihmiset, Venojärvi sanoo.

Porukkapelien myymisen tapa riippuisi siis hieman kontekstista.

– Mutta useimmiten se menisi niin, että ihmiset ovat myyntipaikalla yhdessä ja ostavat osuutensa yhtä aikaa.

Osa peleistä jatkuu entiseen tapaan

Kuulostaa siis siltä, että ainakin osa porukkapelaamisesta muuttuu hieman nykyistä vaivalloisemmaksi.

Ennakoidaanko Veikkauksella, että tällä on vaikutusta porukkapelien suosioon?

– Muutokset vaativat ihmisiltä aina aluksi totuttelua. Isossa kuvassa en kuitenkaan usko, että tämä vaikuttaa porukkapelaamisen suosioon, Ville Venojärvi sanoo.

Jo nyt porukkapelaamiseen on monia eri ratkaisuja. Veikkauksen omat "valmisporukat", myyntipisteiden itse tekemät porukkapelit sekä digitaalinen porukkapelaaminen jatkuvat entisellään.

– Digitaalisissa kanavissa kimpassa pelaamiseen on helppo ratkaisu. Ne, jotka haluavat oikeasti pelata yhdessä, voivat sen tehdä netin kautta vaikka yksi asuisi Turussa, toinen Rovaniemellä ja kolmas Helsingissä.

"Jos tämä tähän loppuu, kyllähän se harmittaa"

Jaana Närvi kertoo, että uutisia tunnistautumiskeskustelusta on linkkailtu myös hänen peliporukoidensa Whatsapp-ryhmiin. Sen kummempaa keskustelua asiasta ei kuitenkaan toistaiseksi ole käyty.

– Mutta jos tämä meidän pelaaminen tähän loppuu, niin kyllähän se harmittaa. Kaikki menee niin vaikeaksi, Närvi sanoo.

Närvi yrittää kuitenkin saada pelaajia mukaan myös uudenlaisiin porukkapelaamisen muotoihin.

– Hiukan sitä hankaloittaa se, että tässä on väkeä mukana eri paikkakunnilta. Suurin osa on Raumalta, mutta pelaajia on myös Porista ja Eurasta, Närvi kertoo.

Varsinkin iäkkäämmille pelaajille uudet pelimuodot voivat olla haastavia.

– Kaikilla ei sitä Veikkaus-korttia ole, eikä sitä sitten välttämättä tule hankittua, Närvi pohtii.

Digiporukoiden suosio kasvaa

Digitaaliset porukkapelit ovat olleet käytössä jo vuosia, ja niiden suosio on Ville Venojärven mukaan kasvanut tasaisesti.

Porukkapelaaminen ylipäätään on varsin suosittua.

– Jos katsotaan esimerkiksi Eurojackpotia, joka isojen voittojen vuoksi sopii luontaisesti porukkapelaamiseen, niin porukkapelien osuus ostetuista peleistä lähentelee neljännestä. Lotossakin osuus on noin viidenneksen luokkaa, Venojärvi sanoo.

Venojärvi uskoo, että porukkapelien suosio tulee nykyisestä jopa kasvamaan.

– Se on trendi, jonka näemme tällä hetkellä, erityisesti lottopeleissä ja urheiluvedonlyönneissä. Ihmiset haluavat pelata yhdessä.

Muutokset lähtöisin arpajaislaista: "Työllistänyt ison määrän porukkaa"

Vuoden 2022 alussa voimaan tullut uusi arpajaislaki tunnistautumisvaatimuksineen on teettänyt Veikkaukselle paljon työtä.

Jo nyt tunnistautuminen on pakollista peliautomaateilla, pöytäpeleissä ja Pitkävetoa myyntipaikoilla pelatessa.

Kuponkipeleissä tunnistautumisesta tulee pakollista 15. toukokuuta. Viimeisenä tunnistautumisen piiriin tulevat raaputusarvat, viimeistään 1.1.2024.

– Kyllä tämä on työllistänyt ison määrän porukkaa ja työllistää vielä jatkossakin. Asiakaspalvelusta ihmiset kyselevät, mitä muutokset käytännössä tarkoittavat, arvontapelien johtaja Ville Venojärvi Veikkaukselta sanoo.

Venojärvi nostaa esiin kaksi isoa asiaa, jotka tunnistautuminen mahdollistaa.

– Yksittäisen asian kannalta konkreettisin muutos on se, että tunnistautumisen ansiosta hän varmasti saa voittonsa. Ei tarvitse huolehtia siitä, että hukkaisi kuponkinsa.

– Toinen asia on vastuullisuus. Tunnistautumisen avulla omalle pelaamiselleen voi asettaa estoja, jos kokee, että pelaamisesta on itselle haittaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut