Raumalainen Minna sairasti koronan elokuussa – omituiset oireet viittasivat ihan johonkin muuhun tautiin

Minnan toipuminen taudista eteni pikkuhiljaa ja lopulta oireet hävisivät lähes kokonaan. Ilman jälkioiretta ei Minna kuitenkaan selvinnyt.

| Päivitetty

Raumalainen Minna, 43, vietti kesän viimeisiä lomapäiviään elokuun alussa, kun totaalinen väsymys ja uupumus iskivät yllättäen päälle. Väsymys oli niin kovaa, että pelkkä ajatus sohvalta nousemisesta tuntui mahdottomalta. Sitten voimat lähtivät myös molemmista käsistä.

– Ihmettelin olotilaani, sillä se oli niin kummallinen. Ensimmäiseksi tuli ajatus siitä, että rauta-arvoissa täytyy olla jotain pielessä.

Väsymysoireen lisäksi naisen pää alkoi tuntua omituiselta.

– Tunnetta on vaikea selittää. Ihan kuin mulla olisi ollut jonkun toisen pää. Mielikin muuttui harmaaksi.

Lopulta lähti myös hajuaisti, joka puolestaan väärensi makuaistia. Vielä tässäkin vaiheessa Minna ajatteli outojen oireiden syyn löytyvän poskionteloissa.

– Hajuaisti lähti totaalisesti, sillä edes pistävän väkevä kylmägeeli ei haissut yhtään miltään.

Paniikki läheisten puolesta

Loma läheni loppuaan. Minna päätti, että hän varaa ajan työterveydestä vielä ennen töihin paluuta. Lääkäri ei löytänyt veriarvoista mitään poikkeavaa, ja päätti lähettää naisen vielä koronatestiin.

Minnaa lähete ihmetytti.

– Olin aivan varma, että testi oli turha. Eihän minulla ollut kuumetta, yskää tai nuhaakaan.

Perjantaina otetun testin tulos ilmestyi Minnan Omakantaan sunnuntaina.

Positiivinen testitulos aiheutti naisessa paniikkia läheisten ihmisten vuoksi. Oman itsensä hän unohti samalla hetkellä.

– Surin kaikkien toisten puolesta. Mitä, jos olen tartuttanut muita esimerkiksi oman äitini tai anopin? Samalla olin pahoillani siitä, että läheiset ihmiset joutuivat jäämään karanteeniin, eivätkä päässeet töihin.

Mies ei sairastunut

Minna antaa kiitosta Rauman pandemiapoliklinikan ja infektiohoitajan toiminnalle. Häneen oltiin yhteydessä joka toinen päivä puhelimitse.

– Hoitaja ohjeisti ja neuvoi minua hyvin. Tuli olo, että minusta pidetään huolta.

Minnan perheestä myös tytär sairastui koronaan. Tauti todettiin, kun häneltä otettiin testi varmuuden vuoksi. Sen sijaan muut perheenjäsenet ja läheiset ystävät säästyivät tartunnalta.

– Tytär sairasti taudin myös lievänä. Hänellä oli lähinnä outoa pistelytuntemusta keuhkoissa. Miehelleni tehtiin kaikkiaan kolme testiä, jotka kaikki olivat negatiivisia.

Minna luonnehtii monen muun tapaan tautia todella salakavalaksi. Oireet voi helposti sotkea johonkin muuhun kuin koronaan.

– Oli onni, että hakeuduin ajoissa lääkäriin. Muuten olisin saattanut mennä normaalisti töihin ja sitten tilanteesta olisi voinut tulla pahempaa, pohtii Minna.

Tauti helpotti, kutina jäi

Minnan toipuminen taudista eteni pikkuhiljaa ja lopulta oireet hävisivät lähes kokonaan kahden viikon aikana. Ilman jälkioiretta ei Minnakaan ole selvinnyt.

– Minulle tuli taudin loppuvaiheessa ihmeellistä ihokutinaa. Olo on sellainen, kun iholla olisi irtohiuksia. Tekee mieli puristaa niitä pois. Sain vaivaan vahvaa allergialääkettä ja nyt oire on helpottanut.

Minna kokee selvinneensä taudista melko helposti. Voimat ovat palanneet pikkuhiljaa ja olo alkaa olla jo normaali. Hän on palannut töihin ja lenkkeilykin on jälleen alkanut maistua.

Ihmisten käytös ihmetyttää

Kanssaihmisten suhtautuminen koronaan sairastuneeseen on herättänyt Minnassakin ihmetystä. Siitä huolimatta hän ei ole halunnut salata omaa sairastumistaan.

– Kyllähän meihin on suhtauduttu kuin spitaalisiin. Monet ovat kysyneet, että saanko liikkua ihmisten ilmoilla? Ihmiset eivät oikein osaa suhtautua tähän tilanteeseen.

Minna kertoi sairastumisestaan avoimesti myös työpaikallaan.

– Päätin muutenkin, että jos joku kysyy, vastaan niin kuin asia on. En mä tätä tautia ole mitenkään hävennyt. Jollekin se vaan tulee ja jollekin toiselle ei. Mulle kävi nyt näin.

Koronaan sairastunut määrätään kahden viikon karanteeniin, jonka aikana tutkimusten mukaan virus lakkaa olemasta aktiivinen ja tartuttava. Kahden viikon kuluttua henkilön katsotaan siis olevan terve. Koronatestiä ei enää oteta.

– Testi näyttää ilmeisesti vielä jonkin aikaa positiivista, joten siinä mielessä testin tekeminen on turhaa. Se häviää sitten omia aikojaan. Enää en kuitenkaan voi tartuttaa ketään.

Tartunnanlähde arvoitus

Minna ei osaa sanoa, mistä hän on tartunnan voinut saada. Ainoa varma asia on se, että tartunta on peräisin Raumalta. Hän ei ollut liikkunut lomallaan kaupungin ulkopuolella.

– Kävin ystävien kanssa parilla raumalaisella iltaterassilla. Terveydenhoidon viranomaiset tekivät johtopäätöksen, että tartunta lienee tullut sieltä. Itse en ole ihan varma. Kukaan muu meidän seurueestamme ei sairastunut.

Minna on liittynyt koronaan sairastuneiden Facebook-ryhmään. Sieltä hän on saanut muun muassa kaivattua vertaistukea.

Hän on pohtinut myös sitä, onko hän nyt mahdollisesti immuuni taudille.

– Sen näkee sitten. Jos tauti tulee uudelleen, tiedän ainakin paremmin asiasta. En pelkää tautia. Yritän elää ihan normaalia elämää. Toki pesen edelleen käsiä ahkerasti, mutta en mä neljän seinän sisälle ajatellut jäädä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut