Raumalaisbloggarin kotiin tehty etsintä oli laillinen

Raumalaisbloggarin asuntoon kesäkuussa toimitetulle kotietsinnälle oli olemassa edellytykset.

Satakunnan käräjäoikeus piti voimassa myös asunnosta talteen otetun tietokoneen ja Koraanin takavarikon. Sen sijaan muistikortit, muistitikut, lehdet, liput ja kamera palautetaan omistajalleen.

Käräjäoikeus katsoi, ettei kotietsintää toteuttavalla poliisilla ollut välttämätöntä rajoittaa asukasta kuvaamasta kotietsintää.

Oikeuteen kotietsinnästä kanteli raumalaismies, joka vaati poliisilaitokselta ja valtiolta rahallisia korvauksia. Niihin oikeus ei kuitenkaan suostunut.

Kotietsintä liittyy Lounais-Suomen poliisilaitoksella tutkittavana olevaan kahteen rikosepäilyyn, joissa 37-vuotiaan miehen epäillään syyllistyneen kahteen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan sekä uskonrauhan rikkomiseen ja virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen. Rikosten epäillään tapahtuneen maaliskuussa 2014 ja alkuvuodesta 2015 Raumalla.

Kysymys on raumalaismiehen netissä julkaisemista blogikirjoituksista, joissa hyökätään Lähi-idästä ja Afrikasta länsimaihin muuttaneita, islaminuskoisia ihmisryhmiä ja pakolaisia vastaan. Kirjoituksia ja kuvia on julkaistu myös Facebookissa.

Raumalaismiehellä on aiempi tuomio vastaavasta teosta. Marraskuussa 2013 Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi miehen 500 euron sakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Samalla hänen helmikuussa 2011 julkaisema kirjoitus määrättiin poistettavaksi netistä.

Ratkaisuista tuomittu ilmaisi tyytymättömyytensä ratkaisuun, mutta Vaasan hovioikeus ei antanut hänelle lupaa jatkokäsittelyyn eikä korkeimmasta oikeudesta herunut valituslupaa.