Raumalaiselle Jaanalle Ihoden tuulilasitehdas on jo viides työpaikka, joka lähtee alta – vaikka tietoa osattiin jo odottaa, tulevaisuus mietityttää

Saint-Gobain Glassin tehtaan alasajo on merkittävä isku paikallisesti koko Pyhärannalle, sanoo vt. kunnanjohtaja Harri Hiitiö.

Tupakkakoppi suojelee muutamaa työläistä sateelta tuulilasitehtaan pihalla Ihodessa. Se on kuitenkin laiha lohtu, sillä sateinen keskiviikkopäiväkin kalpenee ankeudessaan tiistaille. Tiistaina nimittäin varmistui uutinen, jota tehtaalla osattiin jo odottaa. Saint-Gobain Glass Finland Oy kertoi, että yt-neuvottelujen lopputuloksena Ihoden tuulilasitehtaan toiminta ajetaan kokonaisuudessaan alas vuoden loppuun mennessä.

Työntekijöiden pääluottamusmies Jani Takala toteaa tunnelmista kysyttäessä, että "eivät ne varmaan ihan huipussaan ole".

Neuvottelujen myötä tulos ei kuitenkaan ollut enää kovin suuri yllätys.

– Luulen, että ainakin osa on tilanteeseen jo vähän varautunutkin, Takala pohtii.

Lue uutisemme tehtaan lopettamisesta täällä: Nyt se vahvistui: Ihoden tuulilasitehtaan toiminta loppuu – 71 henkilöltä lähtee työt alta

"Yhdeksän vuotta siinä kesti"

Tehtaan pihassa jututettua raumalaista Jaanaa tieto työpaikan loppumisesta ei pääse henkisesti hätkähdyttämään.

Kokemusta vastaavasta nimittäin on.

– Tämä on jo ihan tuttua mulle, Jaana huokaisee.

Alta ovat menneet lopettamisten tai siirtämisten kautta kaikki firmat, joissa Jaana on aiemmin työskennellyt: Ernamo, Lindström, Reka Kumi, Superlon, hän luettelee.

– Yksi kaveri kysyikin, kun tänne tulin, että kuinka kauan mahtaa mennä ennen kuin tämä loppuu. Yhdeksän vuotta siinä kesti.

Työttömänä hän ei aiemmin ole joutunut kovin pitkiä pätkiä olemaan, vaan uusi työ on löytynyt aina suhteellisen nopeasti. Nyt ikää on sen verran, että tulevaisuus panee jo vähän miettimään.

– Onhan se hirveetä. Onneksi täällä nyt saadaan irtisanomisrahat ja muut.

Hiitiö: merkittävä isku Pyhärannalle

71 henkilöä saa leipänsä Saint-Gobainin tehtaalta, mikä tekee siitä yhden Pyhärannan suurimmista työllistäjistä.

Siksi uutinen tehtaan lopettamisesta on paikallisesti merkittävä isku, sanoo vt. kunnanjohtaja Harri Hiitiö.

– Tehtaalla on parisenkymmentä pyhärantalaista töissä, joten sillä on verotulojenkin näkökulmasta merkitystä, Hiitiö toteaa.

Lähiseudulla alan työpaikkoja on muitakin, kuten Laitilan Pilkington ja Finn Lamex. Samalle alalle työllistyminen ei kuitenkaan välttämättä ole helppoa, sillä korona näkyy vaikuttavan alan markkinanäkymiin raskaasti, Hiitiö toteaa.

Yhtiö tarjoaa tukea työllistymiseen

Pääluottamusmies Jani Takalan mukaan työntekijöiden joukossa on muutamia, jotka pääsevät irtisanomisajan jälkeen suoraan eläkkeelle. Jotkut saattavat päästä eläkeputkeen.

Moni joutuu kuitenkin miettimään uutta työpaikkaa. Yhtiö tarjoaa tukea uudelleentyöllistymiseen, mikä on Takalan mukaan tärkeä asia.

– Hienoa, että mennään lain velvoittamien asioiden yläpuolelle. On hirveän tärkeää, että ihmiset saavat uusia töitä. Aika työnhaulle taitaa vaan nyt olla melko hankala, Takala pohtii.

Neuvottelut sujuivat Takalan mukaan hyvässä hengessä, ja työntekijäpuolen ajatukset ja mielipiteet otettiin huomioon.

Siitä huolimatta lopputulos on selvä. Ensi vuonna ei Ihodessa enää Saint-Gobainin tuulilaseja tehdä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut