Raumalaiset dialyysipotilaat jäivät ilman taksikyytiä

Erityisesti lauantaille osuneet hoidot ovat aiheuttaneet ongelmia Kela-kyytien varassa oleville potilaille. Lounais-Suomen Taxidata Oy:n mukaan kyseessä on ollut inhimillinen erehdys.

Vuonna 2018 uuden taksilain mukana voimaan tullut Kela-taksijärjestelmä ei vieläkään vastaa aukottomasti kyytiä tarvitsevien potilaiden tarpeita. Pitkät odotusajat ja kokonaan saapumatta jäävät taksit ovat monessa paikassa arkipäivää.

Raumanseutulaiset dialyysipotilaat joutuvat käyttämänä Kela-taksia useamman kerran viikossa. Arkipäivinä kuljetukset toimivat melko mukavasti mutta lauantaille osuvat hoitopäivät aiheuttavat monelle potilaalle ylimääräistä jännitystä.

– Viikko sitten lauantainakin eräs liikuntarajoitteinen potilas ei ehtinyt ajallaan hoitoon, koska taksi ei tullut, kertoo Rauman Lapissa asuva Kyösti Kuikka.

Onko autoja liian vähän?

Kuikan mukaan ongelmia on esiintynyt erityisesti lauantaisin. Kuljetuksia operoivan Lounais-Suomen Taxidata Oy:n (LST) alueellisesta tilausnumerosta on vain todettu, ettei autoja ole.

Kun odotuksesta huolimatta taksia ei viime lauantaina Satasairaalaan lopulta tullut lainkaan, päätti Kuikka ratkaista tilanteen soittamalla tutulle taksille.

– Hän ei ollut ajovuorossa, mutta lähti siitä huolimatta meitä sairaalasta hakemaan. Ilmoitin asiasta myös Taxidatalle, joka vaatii aina ilmoituksen, jos kyydin järjestää itse. Samaan taksiin tuli muutama muukin dialyysissä ollut, ilman kyytiä jäänyt potilas. Lopulta pääsin kotiin lähes kolme tuntia normaalia myöhemmin.

Erityisohjeistus viikonlopuille

LST:n toimitusjohtaja Tapani Ekuri kiistää tiedon siitä, että heillä olisi tällä hetkellä pulaa autokapasiteetista. Hänen mukaan Raumalla on Kela-kuljetusten suhteen ohjeistettu autoja ja välitystä erityisesti viikonloppujen suhteen.

Viime lauantaina ohjeistusten tulkinnassa on Ekurin mukaan tapahtunut inhimillinen erehdys.

– Tästä syystä autoa ei saatu ja tapahtui myöhästymisiä. Tilanne on ikävä ja pahoittelemme tapahtunutta.

Aiempiin myöhästymisiinkin Ekurilta löytyi selitys.

– Pyrimme yhdistelemään kuljetuksia Kelan yhdistelyvaatimuksen perusteella ehkä liiankin hankalissa paikoissa. Tämä ei onnistunut suunnitellusti ja siksi on asiakkaille saattanut tulla myöhästymisiä. Näissä kohdin olemme muuttaneet toimintaamme siten, että myöhästymisiä ei enää sattuisi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut