Raumalaiset innostuivat vaarallisten aineiden keräyksestä

Tommi Korpela toi lauantaina järjestettyyn vaarallisten aineiden keräykseen jäteöljyä sekä muurahaismyrkkyä. Rauman seudun jätehuoltolaitoksen Kaisa Tarujoki oli mukana vastaanottamassa vaarallisia jätteitä. Hänen mukaansa lauantai oli jokaisella keräyspisteellä poikkeuksellisen vilkas. Kuva: Jussi Hietikko

Kahdesti vuodessa järjestettävä vaarallisten jätteiden keräys innosti tänä syksynä raumalaisia tavallista enemmän. Rauman seudun jätehuoltolaitoksen Kaisa Tarujoen mukaan lauantaina järjestetty keräys aiheutti suorastaan ruuhkaa.

Keräysautot pysähtyivät Lapissa, Kortelan ABC:llä ja Karin kentällä ennen viimeistä kohdetta, Prisman ja Citymarketin kierrätyspistettä.

– Yleensä olemme pitäneet puolen tunnin pysähdykset, mutta tällä kertaa olemme olleet tunnin joka kohteessa ja se oli ehdottomasti oikea päätös, Tarujoki toteaa.

Ongelmat entistä paremmin tiedossa

Keräyksen suosion syyksi Tarujoki arvelee ensinnäkin onnistunutta tiedottamista. Toisekseen ihmisten tietoisuus kierrätyksestä ja vaarallisista aineista vaikuttaa hänen mukaansa kasvaneen.

– Esimerkiksi lääkejätteiden kohdalla on viime aikoina puhuttu paljon siitä, miten niitä päätyy vesistöihin ja meille tulikin tänään iso jäteastia täyteen lääkkeitä.

Tarujoki muistuttaa, että keräyksen jälkeen vanhoja lääkkeitä voi viedä maksutta apteekkeihin. Sekajätteeseen ne eivät kuulu.

Auto tuli täyteen öljyjä ja maaleja

Keräyksen ylivoimaisesti suosituimpia yksittäisiä aineita ovat Tarujoen mukaan silti maalit ja jäteöljyt. Ne täytyy tuoda joko keräykseen tai Hevossuon jäteasemalle.

– Raumalla ei ole muuta paikkaa vaarallisille jätteille.

Vaarallisiin jätteisiin kuuluu myös muun muassa puhdistusaineita ja kosmetiikkaa. Esimerkiksi kynsilakkaa ei saisi heittää sekajätteeseen, jos se on vielä nestemäisessä muodossa.

Tyhjentävää listaa vaarallisiksi luokitelluista jätteistä ei voikaan antaa. Tarujoki kehottaa tutkimaan pakkauksia.

– Pakkausten kierrätysmerkintöjen täytyy nykyään olla hyvät.

Jäteasemalle ei aina pääse

Jos vaarallisten aineiden keräys meni tällä kertaa sivu suun, aineita voi siis viedä Hevossuon jäteasemalle. Tarujoen mukaan keräyksiä tarvitaan, sillä kaikki eivät jäteasemalle pääse.

Esimerkiksi lauantaina moni varsinkin varttuneempi henkilö tuli paikalle pyörällä. Mikäli omaa autoa ei ole, Hevossuo voi olla liian kaukana. Myös sen aukioloajat voivat olla joillekin hankalia.

– Emme mieheni kanssa yleensä ehdi Hevossuolle, joten tämä keräys oli hyvä sauma, Kirsi Viljanen esimerkiksi kertoo.

Viljasen mukaan perheessä tehtiin sekä kodinhoitohuoneen että autotallin tyhjennys sen jälkeen, kun he lukivat lauantain keräyksestä lehdestä.

Lisää aiheesta

"Monissa maissa muovi- ja lasipulloja on pidetty osana jätettä" – Suomessa pullot palautuvat kauppoihin, mutta muualla tilanne on huonompi