Raumalaiset nyt Satakunnan johtokolmikkona – valtakunnallisen näkyvyyden lisääminen on ykkösasia, linjaa maakuntavaltuuston uusi puheenjohtaja Matias Marttinen

Raumalaiset ovat nyt avainpaikoilla Satakunnan edunvalvonnassa. Asko Aro-Heinilä on maakuntajohtaja, Matias Marttinen valittiin maakuntavaltuuston puheenjohtajaksi 2021-2025 ja Rainer Lehti maakuntahallituksen puheenjohtajaksi samaiselle nelivuotiskaudelle.

Raumalaiset ovat nyt avainpaikoilla Satakunnan edunvalvonnassa. Asko Aro-Heinilä on maakuntajohtaja, Matias Marttinen valittiin maakuntavaltuuston puheenjohtajaksi 2021-2025 ja Rainer Lehti maakuntahallituksen puheenjohtajaksi samaiselle nelivuotiskaudelle.

– Onhan se iso asia Raumalle, mutta edustamme maakuntaa. Omassa tehtävässäni näen ehdottomasti ykkösasiaksi Satakunnan valtakunnallisen näkyvyyden lisäämisen. Uskon sen olevan hyvin yhdistettävissä kansanedustajan työhöni, koska siinäkin pöydällä on samoja asioita kuten saavutettavuus, koulutus ja teollisuus, sanoo Marttinen.

Mainituista teemoista saavutettavuus on Marttiselle kaikkein tärkein.

– Olemme lähellä Helsingin, Tampereen ja Turun kasvukolmiota, mutta emme ole päässeet kunnolla kiinni kasvumahdollisuuksiin. Kasitien parantaminen ja henkilöliikenteen palauttaminen tuovat kasvukeskukset lähemmäs Raumaa ja Satakuntaa.

Faktat puhuvat kasitien puolesta. Esimerkiksi raskas liikenne on lisääntynyt eniten Lounais-Suomessa.

– Jos ja kun aiomme saada kasitien nelikaistaiseksi Porista Turkuun, se ei onnistu vain satakuntalaisten voimin. Meidän on rakennettava vahvempaa kumppanuutta Varsinais-Suomen kanssa.

Junaliikenteessä kumppaniksi kaivataan erityisesti Pirkanmaata.

– Digiradan pilotti oli tärkeä askel. Tampereen-radalle mahtuu enemmän teollisuuden kuljetuksia ja henkilöjunia.

Asko Aro-Heinilä on Satakunnan maakuntajohtaja. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Satakuntaliitto tilasi ex-rehtori Kalervo Väänäseltä korkeakouluselvityksen ja valmistelee sen pohjalta konkreettisia toimenpiteitä. Oma korkeakoulu välkkyy pidemmän aikavälin toiveena.

Sitä ennen pyritään saamaan kaikki hyöty irti jo olemassa olevasta koulutuksesta ja laajentamaan sitä.

– Rauman alueen vetovoimalle OKL on todella tärkeä. Pikkunorssi on siihen hyvä lisä. Kansainvälisessä koulutuksessa näen suuria mahdollisuuksia. Turun yliopisto pystyisi ottamaan Raumalle isomman osan koulutusviennistä. Se toisi yliopistolle tuloja ja Raumalle opiskelijoita.

– Tärkeä on myös Samkin ja Winnovan merialan tutkimus ja koulutus, Marttinen lisää.Myös teollisuudessa on viisasta keskittyä maakunnan vahvuuksiin.

"Omasta vaalipiiristä pidettävä kiinni"

Muuttoliike kasvukeskuksiin jatkunee. Satakunnasta valittavien kansanedustajien määrä putoaa tällä tietoa seitsemään vuoden 2027 vaaleissa.

Paine vaalipiirin yhdistämiseen kasvaa. Satakuntaa pienempiä ovat vain kuuden edustajan Lappi ja Ahvenanmaa, jolla on yksi paikka eduskunnassa.

– Todella hankala kysymys. Minusta omasta vaalipiiristä on kuitenkin pidettävä kiinni niin kauan kuin mahdollista, arvioi raumalainen kansanedustaja Matias Marttinen.

Hän ennakoi, ettei alueellinen edustavuus paranisi isommassa vaalipiirissä.

Esimerkiksi Varsinais-Suomen kuudestatoista kansanedustajasta yhdeksän on Turusta ja kolme sen naapurikaupungeista. Salosta on kaksi, Paraisilta yksi ja Sauvosta yksi. Vakka-Suomi on kokonaan ilman omaa edustajaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut