Risto ja Johanna Leino aistivat Prahassa traagisen joukkoampumisen jälkeisen järkytyksen – kun raumalaiset pääsivät paikalliselle jäähallille, vastassa oli yllätys

Risto Leino kertoo Länsi-Suomelle, että Prahassa väkeä vilisi kaduilla, mutta joulunvietossa oli aistittavissa "surullinen sävy".

| Päivitetty

Risto Leino matkusti jouluksi Prahaan vaimonsa Johannan kanssa varhain perjantaiaamuna joulun alla. Edeltävänä päivänä kaupungissa oli tapahtunut Tšekin historian vakavin joukkoampuminen vuosikymmeniin. Kuva Prahan vanhastakaupungista on Leinon itsensä ottama. Ihmisvilinää riitti kaduilla tragediasta huolimatta.

Siitä tuli vähän erilainen Prahan-matka kuin oli tarkoitus. Kynttilämeri yliopiston edessä ja kaduilla vallinnut tunnelma kertoivat, että Tsekin pääkaupunki ei ollut vielä toipunut yhdestä maan lähihistorian järkyttävimmistä verilöylyistä.

Raumalaiset Risto ja Johanna Leino matkustivat viettämään joulua Prahaan varhain perjantaiaamuna 22. joulukuuta.

Vain päivää ennen eli torstaina kaupungissa oli tapahtunut maan historiaan vakavimpiin lukeutuva joukkoampuminen.

Ammuskelu tapahtui Kaarlen yliopiston filosofisen tiedekunnan rakennuksessa, ja ampuja oli yliopiston opiskelija. Hän kuoli, kuten myös ainakin 14 ammuskelun kohteeksi joutunutta.

– Olimme matkalla Helsinkiin, kun kuulimme uutiset. Kun perjantaiaamuna varhain siirryimme taksilla vanhaankaupunkiin kohti hotelliamme, reitti kulki juuri yliopiston vierestä. Paikalla oli perjantaiaamuna paljon väkeä, tv-ryhmiä ja poliiseja, kuvailee Lukon otteluiden selostajana tunnettu Risto Leino.

Tapahtumapaikan edustalle oli jo perjantaiaamuun mennessä tuotu paljon kynttilöitä.

Kirkkokonsertti ja kiekkomatsi peruttiin

Leinojen matkantekoon sinänsä traaginen tapahtuma ei vaikuttanut, mutta suunniteltuihin aktiviteetteihin kyllä.

– Perjantai-iltana meidän oli määrä mennä O2 Arenalle katsomaan Tšekin jääkiekkoliigan kärkikamppailu. Kun pääsimme paikalle, areena oli pimeänä ja valotaulun teksti kertoi, että valitettavan tragedian vuoksi peli oli peruttu. Tieto ei ollut meitä saavuttanut, mutta kiekkoliitto oli tehnyt kollektiivisen päätöksen, että ottelut perutaan, Leino kertaa.

Samaten peruuntui lauantainen kirkkokonsertti, johon pariskunta oli ostanut liput etukäteen.

– Lauantai oli koko maassa kansallinen surupäivä. Tšekin liput olivat kauttaaltaan puolessa tangossa, ja päivällä vietettiin hiljainen hetki ampumisen uhrien muistolle.

Joulun ilo ei ollut ylimmillään

Muuten tragedia ei kaupungin jouluisessa vilinässä oikeastaan näkynyt.

– Vanhakaupunki oli täynnä ihmisiä, niin turisteja kuin paikkakuntalaisiakin oli liikkeellä tuhansittain. Joulu on siellä ylipäätään hyvin erilainen kuin Suomessa. Meillä vetäydytään joulurauhan julistuksen jälkeen koteihin eikä ketään näy missään. Prahassa keskusta oli täynnä elämää ja suurin osa ravintoloistakin ihan normaalisti auki, Leino toteaa.

Tunnelmasta oli kuitenkin aistittavissa, että joulun juhlimisessa oli ehkä tavallisesta poikkeava surullinen sävy, sanoo Leino. Joulun ilo ja riemu ei ehkä ollut ylimmillään.

– Paikallisten kanssa kun puhuimme, pyörittelimme yhdessä päitämme. Kuten tällaisissa tragedioissa yleensä, pohdimme, miten joku oikein päätyy tällaiseen tekoon. Erittäin järkyttävä asiahan se oli, Risto Leino huokaisee.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut