Raumalainen valittiin ammattikalastajaliiton puheenjohtajaksi – Kalastajat ovat huolissaan suurista merituulivoimapuistoista

Raumalainen rannikkokalastaja Jarno Aaltonen on ammattikalastajaliiton uusi puheenjohtaja.
Raumalainen rannikkokalastaja Jarno Aaltonen on ammattikalastajaliiton uusi puheenjohtaja. Kuva: Elina Helkelä

Raumalainen ammattikalastaja Jarno Aaltonen valittiin Suomen Ammattikalastajaliiton uudeksi puheenjohtajaksi yhdistyksen sääntömääräisessä vuosikokouksessa Naantalissa 10. maaliskuuta.

Aaltosen valinta puheenjohtajaksi oli yksimielinen.

Ennen Aaltosta kotimaisen kalastuselinkeinon edunvalvojan puheenjohtajana toimi pitkään Olavi Sahlstén. Hän toimi hallituksessa vuodesta 1992 ja puheenjohtajana vuodesta 2003, mutta ei asettunut enää ehdolle puheenjohtajavaalissa.

Ammattikalastajaliitto perää seuraavalta hallitukselta sitoutumista kotimaisen kalan edistämisohjelman jatkoon ja parempaan toimeenpanoon. Nykyhallitus hyväksyi ohjelman vuonna 2021. Tavoitteena on lisätä kotimaisen kalan kulutusta.

Vain 20 prosenttia suomalaisten kuluttajien syömästä kalasta on kotimaista. Kuluttajat haluaisivat Suomesta pyydettyä kalaa, mutta ammattikalastajien määrä vähenee.

Ammattikalastajat ovat huolissaan merituulivoimaloista, joita on Suomeen tulossa useita. Liiton mukaan tuulipuistojen rakentaminen tulee vaikuttamaan meriluonnon tilaan, kalakantoihin, lintuihin sekä kalastukseen.

Kalastajien mukaan tiedon puute tuulivoimarakentamisen vaikutuksista on ilmeinen. He vaativat, että osa energiayhtiöiden tuotoista on ohjattava rahastoon, josta kompensoidaan luonnolle aiheutuvat haitat ja muiden merellisten käyttäjien kärsimät menetykset.